Lesmateriaal over studeren in Duitsland

Nu kun je gemakkelijk aandacht besteden aan het thema 'studeren in Duitsland' in de Duitse les. Samen met onze onderwijs-collega's van het Duitsland Instituut Amsterdam zijn er lesmaterialen voor verschillende taalniveaus (A2/B1) ontwikkeld. Handig voor docenten die hun leerlingen willen laten kennismaken met het Duitse studentenleven. Al het lesmateriaal is gratis te downloaden.

Met deze Duitstalige stedenkaarten kun je leerlingen van alles leren over diverse Duitse (studenten)steden. Met op de voorkant interessante feitjes over de betreffende stad en op de achterkant praktische opdrachten (vanaf niveau A2). Met deze kaarten ontdekken leerlingen welke opties er allemaal zijn om in Duitsland te studeren en ze leren dat Duitsland meer is dan Berlijn of Beieren. Tip: gebruik de kaarten om leerlingen in groepjes of tweetallen een stad te laten uitwerken en laat ze daarna presenteren in de klas.


Met het lesmateriaal "In Deutschland wohnen" kunnen de leerlingen met verschillende individuele, partner- en groepsopdrachten erachter komen hoe het is om in Duitsland te wonen. Wat zijn de verschillen met Nederland? Wat zijn de voordelen van wonen in Duitsland? En wat is een WG eigenlijk? Met oefeningen op het gebied van luisteren, lezen, schrijven en spreken leren ze over de Duitse wooncultuur."Über den Tellerrand blicken", "Etwas auf dem Kasten haben", maar ook "Ich versteh' nur Bahnhof!" of "Blau machen" - de Duitslanddesk heeft postkaarten gemaakt met Duitse uitdrukkingen die het Duitse studentenleven typeren. Op de achterkant staan 10 redenen om in Duitsland te studeren. Hiermee wordt Duitse taalverwerving gecombineerd met informatie over studeren in Duitsland. Weten jouw leerlingen wat deze zes uitdrukkingen zouden kunnen betekenen? Download de postkaarten hier (pdf).


top