Forschungsbibliothek © Universität Erfurt
Forschungsbibliothek © Universität Erfurt

Studeren in het oosten van Duitsland

Jordy Steijn

Bij studeren in Duitsland denken de meeste Nederlandse studenten waarschijnlijk meteen aan Berlijn, München, Hamburg of misschien Aken, maar minder vaak aan steden in de voormalige DDR, zoals Jena, Chemnitz, Weimar, Leipzig of Dresden. En dat is jammer, aangezien ook het oosten van Duitsland uitstekende mogelijkheden biedt voor studenten. Volgens een rapport van de Duitse regering (november 2013), gaat het beter dan ooit met de gebieden in de voormalige DDR. Zo staat de werkloosheid op de laagste stand sinds de hereniging en behoren de Oost-Duitse werknemers qua kwalificatie, betrokkenheid bij het bedrijf en flexibiliteit tot de wereldtop. Ook is de jarenlange leegloop van Oost-Duitsland bijna tot stilstand is gekomen. Oost-Duitsland is wat dat betreft in meerdere opzichten booming business.

Campagne van HNB

Het imago van Oost-Duitsland onder West-Duitse jongeren was enkele jaren geleden nog dat van een grijs, lelijk, saai en arm gebied, waar ze niet graag heen gingen om te studeren.  Naar aanleiding van deze bevindingen van de Hochschulinitiative Neue Bundesländer (HNB) startte deze in 2008 een ‘Länderübergreifende Hochschulmarketingkampagne’ om het imago van Oost-Duitsland en het hoger onderwijs daar te verbeteren. Deze campagne heet ‘Studieren in Fernost’. De hogeronderwijsinstellingen in het oosten kregen extra geld van de HNB om meer West-Duitse studenten aan te trekken. Volgens cijfers van de Frankfurter Allgemeine Zeitung trokken tussen 2008/2009 en 2012/2013 enkele Oost-Duitse deelstaten meer West-Duitse studenten. Uit een rondvraag van het tijdschrift Der Spiegel in 2012 bleek echter dat er nog meer dan voldoende Ostklischees bestaan. Tijd om de campagne wederom onder de aandacht te brengen om het tegendeel te bewijzen en de hardnekkige vooroordelen weg te poetsen.

Friedrich-Schiller-Universität Jena © FSU/Kasper
Friedrich-Schiller-Universität Jena © FSU/Kasper

Goede redenen om naar Oost-Duitsland te gaan

Volgens de campagne zijn er een aantal goede redenen om in Oost-Duitsland te gaan studeren. Zo biedt het oosten een moderne IT-infrastructuur,  goede zorg voor studenten, hoge onderwijskwaliteit, lage kosten van levensonderhoud en goede kansen op de arbeidsmarkt.

  • Goede infrastructuur

De IT-infrastructuur van universiteiten in het oosten werd door de eigen studenten, in de ranking van de Duitse CHE (Centrum für Hochschulentwicklung, een denktank voor hoger onderwijs in Duitsland), als zeer goed beoordeeld, en universiteiten uit vijf Oost-Duitse deelstaten eindigden bovenaan de lijst. Uit een rondvraag onder 150.000 studenten kwam naar voren dat de IT-infrastructuur in veel deelstaten in het oosten ‘bovengemiddeld goed’ werd gevonden – beter dan in het westen.

  • Zorg voor studenten

Doordat de hoger onderwijsinstellingen in het oosten qua aantallen studenten een stuk kleiner zijn dan in het westen, is er meer direct contact mogelijk tussen studenten en hoogleraren. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker bij docenten terecht kunt met je vragen en dat docenten zich meer betrokken voelen bij het wel en wee van hun studenten. Zo ben je op een hogeronderwijsinstelling in het oosten meer dan alleen een Matrikelnummer. Dat maakt ook dat veel studenten zich er snel thuis voelen, wat niet zelden bijdraagt aan betere studieresultaten.

  • Lage kosten van levensonderhoud

In het oosten wonen meer studenten op zichzelf dan in het westen, blijkt uit onderzoek van TNS Emnid in opdracht van de Länderübergreifende Hochschulmarketingkampagne. In beide delen van het land moeten studenten doorgaans rondkomen van zo’n 600 euro per maand, de kamerhuren in het oosten zijn echter gemiddeld een stuk goedkoper. Dit betekent vooral dat de studenten meer geld overhouden. Zo geven deze in het oosten 16 euro per maand méér uit aan uitgaan, restaurantbezoek, uitstapjes en hobby’s. In totaal hebben ze 178 euro over om hieraan te besteden. In financieel opzicht is het dus aantrekkelijk om in het oosten te gaan studeren.

  • Onderwijskwaliteit

De onderwijskwaliteit in het oosten wordt door de eigen studenten als uitstekend beoordeeld, volgens de onafhankelijke HIS-studentenmonitor van 2010. 66 procent van de studenten in het oosten zegt zeer tevreden te zijn over de onderwijskwaliteit van de eigen opleiding, tegen 55 procent in het westen. Buiten de organisatorische aspecten van het onderwijs zijn studenten er vooral te spreken over de wijze waarop het onderwijs wordt gegeven en de manier waarop ze kunnen participeren. Het onderwijzend personeel is er goed voorbereid, er zijn genoeg zitplaatsen in de collegezaal (i.t.t. colleges aan de grotere universiteiten in het westen), docenten maken op passende wijze gebruik van audiovisuele hulpmiddelen en de studenten worden naar eigen zeggen serieus genomen tijdens discussies. Bovendien zijn er in het oosten veel meer studies zonder NC te vinden, waardoor je vaak gemakkelijker de studie van je eerste keuze kunt volgen.

  • Goede kansen op de arbeidsmarkt

Na een studie in Oost-Duitsland heb je minstens even goede kansen om een passende baan te vinden als degenen die in het westen hebben gestudeerd. Dit werd in een representatieve rondvraag bevestigd door de studenten zelf. Ook bleek dat werkgevers de in Oost-Duitsland afgestudeerden vaak gemotiveerder en zelfstandiger vinden. Daarentegen gaan ze ervan uit dat West-Duitse studenten meer internationale competenties hebben. Als je als Nederlandse student naar het oosten gaat, toon je daarmee al een zekere internationale bekwaamheid, maar zal je door de studie-omgeving wellicht ook nog meer gemotiveerd raken. Daarmee pik je eigenlijk het beste van alle werelden mee.

Profielen

Hieronder vind je een aantal profielen van bekende en minder bekende universiteiten en hogescholen in Oost-Duitsland en informatie over de omgeving. Scroll naar beneden of spring meteen naar de deelstaat of instelling die je belangstelling heeft:

BRANDENBURG
Universität Potsdam
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolff
Fachhochschule Potsdam
Europa-Universität Viadrina Frankfurt/Oder
Fachhochschule Brandenburg

MECKLENBURG-VORPOMMERN
Universität Rostock
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald

SAKSEN
Universität Leipzig
Hochschule für Musik und Theater 'Felix Mendelssohn Bartholdy'
Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig
Technische Universität Dresden
Technische Universität Chemnitz

SAKSEN-ANHALT
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg

THÜRINGEN
Bauhaus-Universität Weimar
Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar
Universität Erfurt
Fachhochschule Erfurt
Friedrich-Schiller-Universität Jena
Technische Universität Ilmenau

_____________________________________________________________________

BRANDENBURG

Universität Potsdam (UP)

De Universiteit van Potsdam bestaat in haar huidige vorm pas sinds de Duitse hereniging en is in 1991 opgericht. Potsdam kende vanaf de 19e eeuw wel al een rijke onderzoekstraditie op het gebied van astronomie, natuurkunde en geowetenschappen. De universiteit heeft nationaal en internationaal inmiddels een gerenommeerde positie verworven. Dat ze dat in zo’n korte tijd heeft gedaan, toont aan dat de kwaliteit van de hoogleraren en de medewerkers hoog is.

Het vertalen van nieuwe wetenschappelijke bevindingen naar de praktijk is een belangrijk doel van de universiteit. Daarvoor onderhoudt ze banden met sociale, politieke en economische partners. De diversiteit aan studies in Potsdam is zeer groot, niet in de laatste plaats doordat de universiteit partnerschappen is aangegaan met andere instellingen. Zo biedt de universiteit een IT-opleiding via het Hasso-Plattner-Institut (het enige onderzoeksinstituut ter wereld dat geheel particulier gefinancierd is) en een speciale interdisciplinaire opleiding ‘Jüdische Studien’ via het Moses-Mendelssohn-Zentrum. Je kunt in Potsdam dus ‘studieren mit Perspektive’.

Lees de ervaringsberichten van Roos Mulders en Andrea Janssen.

 

Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolff (HFF)

Deze Filmhochschule is de oudste en tegelijk een van de modernste Filmhochschulen van Duitsland. Met Filmstudio Babelsberg om de hoek en de mogelijkheid tot deelname van studenten aan diverse filmfestivals wereldwijd is er een internationaal podium waar de filmproducties van de Hochschule vertoond kunnen worden, of het nou gaat om documentaires, speelfilms of animatiefilms. Verder krijgen de studenten onderwijs in de wetenschappelijk-theoretische kant van film en tv. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de studenten zich zowel artistiek kunnen profileren als hun weg weten te vinden in theoretische debatten.

Fachhochschule Potsdam (FHP)

De FH Potsdam bestaat sinds 1991, telt 3.000 studenten en kent 22 verschillende studies. Daarmee is zij een kleinschalige hogeronderwijsinstelling.  De FHP is sterk in de opleidingen Sociologie, Architectuur en Stedenbouw, Werktuigbouwkunde, Design en Informatiewetenschappen. Studeren aan de FHP is populair en veel opleidingen hebben daarom een NC. Ondanks dat het een Fachhochschule is, heeft zij een sterke onderzoeksafdeling, met onder andere een onderzoeksmaster ‘Master of Science by Research. Bauforschung – Forschen in Architektur, Bauingenieurwesen oder Restaurierung’.

OMGEVING

De bekendste trekpleister van Potsdam is het 18e-eeuwse pompeuze en indrukwekkende Sanssouci-paleis. Deze is deels gebouwd door de Nederlandse architect Jan Bouman in opdracht van de ‘soldatenkoning’ Frederik de Grote. Potsdam herbergt in totaal 17 paleizen aan de oevers van de rivier de Havel. Een groot deel daarvan staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Verder heeft de stad een eigen filmstudio, de beroemde Filmstudio Babelsberg, en voor degenen die toch heimwee krijgen naar Nederland is er ook nog de  ‘Nederlandse wijk’, met kenmerkende Nederlandse huizen van rood baksteen, met karakteristieke gevels. De stad heeft verder nog prachtige parken en natuur in de omgeving en genoeg cafés en restaurants om de avond leuk door te brengen. Als dat nog niet voldoende is, ben je zó in de hoofdstad Berlijn.

Europa-Universität Viadrina Frankfurt/Oder (EUVF)

Op de Europa-Universität Viadrina studeren 6.000 studenten uit 85 landen. Zij richten zich met name op de internationale aspecten van Rechten, Economie en Cultuur. De EUVF is een gerenommeerde instelling die meerder jaren achter elkaar het ERASMUS-Qualitätssiegel kreeg. Het is een overzichtelijke universiteit die gekenmerkt wordt door kleine seminars, direct contact met docenten, persoonlijk advies over je studie en een moderne IT-infrastructuur. Er is een optie om de master European Studies tweetalig te volgen en af te ronden, zoals in het Duits-Pools of het Duits-Frans.

OMGEVING

Frankfurt an der Oder op de grens met Polen wordt ook wel ‘het andere Frankfurt’ genoemd. Het is de geboorteplaats van de beroemde dichter Heinrich von Kleist. Je vindt er het Kleist-Museum en het Museum-Viadrina, het grootste cultuurhistorische museum van Oost-Brandenburg. Er zijn voldoende kroegen en eetgelegenheden voor een leuk avondje uit. Ook kent de stad vele koren en orkesten, waaronder het Brandenburgse Staatsorkest. Voor studenten is er het studentenorkest van de Europa Universität Viadrina. De stad ligt op iets meer dan een uur reizen van Berlijn, en Polen ligt vlak om de hoek.

Fachhochschule Brandenburg (FHB)

De FH Brandenburg is een jonge hogeschool (opgericht in 1992) met een modern profiel. Deze Fachhochschule telt 3.000 studenten van zowel nationale als internationale komaf. Vooral in de richtingen techniek, economie en informatica & media biedt Brandenburg zeer interessante studies aan. De Haagse Hogeschool heeft een uitwisseling met de FH Brandenburg, in het kader van het programma ‘Zukunft Deutschland’.

 

OMGEVING

Brandenburg aan de Havel ligt in het midden van de gelijknamige deelstaat. Met 3.500 meren en 6.700 kilometer aan waterwegen in de omgeving is het een prettige omgeving als je van watersporten houdt. Zeven kerken, enkele kloosters en een historische marktplaats vormen het belangrijkste historische erfgoed van deze stad. De stad kent ook enkele pubs en restaurants waar je je prima kunt vermaken, zoals de Brauhaus Kneipe Pur, waar ze zelf het bier brouwen.  

MECKLENBURG-VORPOMMERN

Universität Rostock (UR)

De Universiteit van Rostock is een van de oudste universiteiten van Noord-Europa en stamt uit 1419. Zij kent een grote diversiteit aan studies, maar is vooral gespecialiseerd in Maritieme Systemen, Demografie, Informatica, Tandheelkunde en Agrarische Ecologie. Nog niet zo heel lang geleden is er een compleet nieuwe campus Natuurwetenschappen gebouwd in het zuiden van de stad. De regionale economie heeft ook flink geprofiteerd van de aanwezigheid van de universiteit; sinds 1991 zijn er vanuit de universiteit maar liefst 800 bedrijfjes opgericht in haar directe omgeving. Traditio et innovatio (traditie en innovatie) is het motto van deze hogeronderwijsinstelling. Sinds 1991 is er 500 miljoen geïnvesteerd in de vernieuwing van de infrastructuur. Met 15.000 studenten en 5.000 medewerkers wordt het karakter van de stad grotendeels bepaald door de universiteit en de studenten, wat de stad tot een levendig geheel maakt.  

OMGEVING

Met de Oostzee voor de deur is het vooral in de zomer erg prettig in de voormalige Hanzestad Rostock. De haven is dan de plek waar veel evenementen plaatsvinden. Het belangrijkste evenement, de Hanse-Sail, vindt ieder jaar in augustus plaats en er komen honderden zeilschepen en een miljoen bezoekers op af. In de stad zelf zijn speciale studentenclubs zoals de L.T., de M.A.U. en de Bunker, die ervoor zorgen dat je je geen enkele avond hoeft te vervelen. Verder herbergt de stad vier indrukwekkende gotische kerken, waarvan de Marienkirche de grootste is. Daarnaast zijn er genoeg bars, cafés en restaurants voor een avondje uit.

Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald (UG)

De Universiteit van Greifswald bestaat al sinds 1456 en er studeren tegenwoordig zo’n 12.000 studenten van over de hele wereld. De onderzoeksvelden waar Greifswald in gespecialiseerd is, zijn de Life Sciences, de Natuurwetenschappen, de Geowetenschappen, Rechten, Economie en de kulturelle Diversität des Ostseeraums. De Ernst-Moritz-Arndt-Universität werkt met kleine groepen studenten, goed geordende bibliotheken en er is veel direct contact met professoren.

Greifswald-Wieck
Greifswald-Wieck

OMGEVING

Net als Rostock is ook Greifswald een Hanzestad aan de Oostzee. De haven geeft Greifswald een maritieme flair. Vanaf een van de vele terrassen kun je à la Caspar David Friedrich uitkijken over het water, maar je kunt er ook verschillende watersporten bedrijven. Door de 12.000 studenten die er in de stad rondlopen heeft de stad een jonge en frisse uitstraling en trekt steeds meer bezoekers. Met name de verschillende muziekevenementen, zoals de Bachweek en de Jazzavonden in de kloosterruïne Eldena, zijn druk bezocht. Verder ligt Greifswald niet te ver van de Mecklenburger Seenplatte, de eilanden Usedom en Rügen en is het maar een kleine stap naar de Poolse kant van de Oostzee.

SAKSEN

Universität Leipzig (UL)

De Universiteit van Leipzig stamt uit het jaar 1409 en is een klassieke universiteit met een groot scala aan faculteiten en opleidingen. Studenten die in Leipzig willen gaan studeren, bevinden zich in goed gezelschap, met beroemde alumni als Goethe, Nietzsche, Wagner en Angela Merkel. Doordat de universiteit met 350 ERASMUS-partners uitwisselingsovereenkomsten heeft, is deze universiteit uitermate aantrekkelijk voor internationale studenten. Ook heeft zij als enige Duitse universiteit een 24-uursbibliotheek en serveert de mensa  ‘coq au vin’. Daarnaast is er in Leipzig de Deutsche Nationalbibliothek (uit 1913) – een eldorado voor iedere student of onderzoeker.

Lees hier het eravringsbericht van Karmijn Simons.

'Bibliotheca Albertina' © Foto: Öffentlichkeitsarbeit der Universität Leipzig/Jan Woitas
'Bibliotheca Albertina' © Foto: Öffentlichkeitsarbeit der Universität Leipzig/Jan Woitas

Hochschule für Musik und Theater ‘Felix Mendelssohn Bartholdy‘ Leipzig (HMT)

Ooit had Leipzig een van de beroemdste componisten ter wereld in haar midden wonen, Johann Sebastian Bach. Leipzig wordt daarom ook wel dé Bachstad genoemd. Een conservatorium mag er dan ook niet ontbreken. Sinds de 19e eeuw kent Leipzig een professionele muziekopleiding, die inmiddels is uitgegroeid tot de HMT Leipzig. Deze Musikhochschule is verbonden met de naam van een andere beroemde  componist en tevens de oprichter van de school, Felix Mendelssohn Bartholdy. De HMT heeft als belangrijkste doel om haar studenten te vormen tot professionele muzikanten, toneelspelers en muziekpedagogen. Sinds het samengaan van de theaterschool en het conservatorium in 1992 zijn flinke veranderingen doorgevoerd, die de diversiteit aan studierichtingen heeft vergroot en de opleidingen voor haar studenten heeft verdiept. Daarmee is zij representatief voor veel van de huidige Musikhochschulen in Duitsland; zij beperken zich niet meer alleen tot de zuivere muzikale vorming van hun studenten.

 

Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig (HGB)

Als je wilt studeren aan de HGB – de kunstacademie van Leipzig –  heb je de keuze tussen de vier richtingen schilderkunst/grafiek, boekkunst/grafisch ontwerp, fotografie en mediakunst. Het Institut für Buchkunst sleept al jarenlang verschillende nationale en internationale prijzen in de wacht. Bekende alumni van de HGB en tevens oud-docenten zijn Bernard Heisig, Wolfgang Mattheuer en Werner Tübke, de grondleggers van de zogenaamde Leipziger Schule. Deze stroming in de schilderkunst uit de jaren 1970 en 80 kenmerkt zich door de eigenzinnige beeldspraak die in de schilderijen naar voren komt. Daarmee maakte ze Leipzig tot hét centrum van de beeldende kunst in de DDR en legde ze tevens het fundament voor de internationale reputatie van een nieuwe stroming die daaruit voortvloeide, de Neue Leipziger Schule, met internationale sterren zoals Neo Rauch.

OMGEVING

In Leipzig vind je een groot aantal koffiehuizen – een geliefde ontmoetingsplaats voor veel inwoners. Ook het aantal Kneipen (kroegen) is hoog in de stad, waar de 28.000 studenten uit de stad zich prima kunnen vermaken. Als je er studeert moet je  zeker de lokale specialiteit op het gebied van bier, de Leipziger Gose, proeven. Een populaire club onder jongeren en studenten is de zogenaamde Moritzbastei, die zich maar liefst drie etages onder de grond bevindt. ‘Der Markt’ in het centrum van Leipzig is het kloppende hart van de stad  en is het hele jaar door een aantrekkelijke plek voor markten en openluchtvoorstellingen.

Schinkeltor © Foto: Öffentlichkeitsarbeit der Universität Leipzig/Nils Mammen
Schinkeltor © Foto: Öffentlichkeitsarbeit der Universität Leipzig/Nils Mammen

Technische Universität Dresden (TUD)

De TU Dresden is één van de elf universiteiten in heel Duitsland, die als exzellent is beoordeeld. Met 37.000 studenten en 4.400 medewerkers is het ook nog eens de grootste universiteit van de deelstaat Saksen. De diversiteit aan studies is enorm. Er worden maar liefst 126 verschillende studierichtingen aangeboden, van Anglistiek tot Tandheelkunde. De universiteit haalt zo’n 154 miljoen per jaar aan particuliere bijdragen binnen. Studenten krijgen de mogelijkheid om mee te werken aan interessante samenwerkingsprojecten tussen wetenschap en bedrijfsleven. Dat biedt ook een banenperspectief voor studenten buiten de wetenschap.

OMGEVING

Schitterende promenades aan de oevers van de Elbe, talrijke interessante musea zoals de beroemde Gemäldegalerie, architectonische hoogstandjes en een prachtige natuurrijke omgeving bepalen het beeld van Dresden, ook wel ‘het Florence aan de Elbe’ genoemd. Daarnaast kent de stad een bruisend nachtleven met allerlei soorten clubs die van elektronische muziek tot soul draaien. In de zomer vind je aan de oevers van de Elbe verschillende strandclubs die de uitgaansbelevenis een meer Latijns-Amerikaanse sfeer geven en aan Berlijn doen denken. Het grootste festival van Dresden vindt in november plaats, de zogenaamde Unity Dresden Night. Tijdens deze avond en nacht trekken duizenden jongeren door de stad om op verschillende locaties naar diverse DJ’s, bands en performance arts te luisteren. Ook heeft Dresden ieder jaar een grote kerstmarkt, waar de bekende ‘Dresdner Stollen’ te proeven zijn.

 

Technische Universität Chemnitz (TUC)

De TU Chemnitz  is een universiteit met 10.000 studenten die gespecialiseerd is in de studierichtingen Informatica, Sports engineering, Werktuigbouwkunde en Wiskunde. De belangrijkste onderzoeksvelden liggen binnen energie-efficiënte productieprocessen, menselijke factoren in technologieën en ‘Smart Systems & Materials’. Zij biedt bovendien een Excellenzcluster aan op het gebied van techniek, waarvoor zij 34 miljoen euro extra aan EU-middelen kreeg. De technische universiteit is de belangrijkste werkgever in de regio.

OMGEVING

De stad Chemnitz wordt ook wel de ‘Stad van het Modernisme’ genoemd. Moderne architectuur bepaalt het karakter van de stad. De bekendste trekpleister van de stad is echter de bronzen buste van Karl Marx, die maar liefst 7.10 meter hoog is. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien Chemnitz in de DDR-tijd Karl-Marx-Stadt heette. Ook kent Chemnitz verschillende populaire bars en kroegen zoals de Subway to Peter, Brazil of het Turmbrauhaus voor alle steak- en bierliefhebbers. Verder heeft de stad een groot cultureel aanbod – denk aan de Robert-Schumann-Philharmonie-, het Poppentheater of het Schlossbergmuseum. De stad ligt niet ver van het mooie Erzgebirge en Tsjechië.

SAKSEN-ANHALT

Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (UH)

Aan de Universiteit van Halle-Wittenberg studeren 20.000 studenten, van wie er 1.500 uit het buitenland afkomstig zijn. Het is een klassieke universiteit, waar je maar liefst uit 180 verschillende studies kunt kiezen. Het is daarmee de grootste universiteit van Saksen-Anhalt. Door de samenwerking met 200 instituten wereldwijd en verschillende internationale joint-research-projecten, heeft de universiteit een zeer internationaal karakter waardoor ze zeer geschikt is voor internationale studenten. Bovendien staat ze volgens de Shanghai-ranking in de top-500 van universiteiten wereldwijd.

'Lange Nacht der Wissenschaften', Universitätsplatz, Halle © Maike Glöckner/Universität Halle-Wittenberg
'Lange Nacht der Wissenschaften', Universitätsplatz, Halle © Maike Glöckner/Universität Halle-Wittenberg

OMGEVING

Halle

Halle is de geboortestad van de beroemde componist Händel. Veel evenementen staan dan ook in het teken van muziek, zoals het Händel Festival, het Kinderkoorfestival en het Lantaarnfestival. De laatste jaren is Halle in opkomst als nieuwe Duitse hotspot voor elektronische muziek, in navolging van Berlijn en Frankfurt. Verder is Halle een zeer groene en natuurrijke stad met zijn ruim 7000 hectares aan water en groene zones. Dat maakt het ook een aangename stad voor als je in je vrije tijd graag sport. Met zijn 230.000 inwoners is Halle bovendien de grootste stad van Saksen-Anhalt en samen met Leipzig vormt ze het kloppende economische hart van centraal-Duitsland.

THÜRINGEN

Bauhaus-Universität Weimar (UW)

De Bauhaus-Universität Weimar heeft een karakteristiek profiel met opleidingen Architectuur, Civil Engineering, Kunst & Design en Media. In de loop der jaren is het aanbod verbreed tot veertig verschillende studies, met moderne opleidingen als webdesign, nieuwe media, mediastudies en visuele communicatie. De term ‘Bauhaus’ verwijst naar de bekende gelijknamige kunstbeweging in de architectuur uit de jaren 1920 en 30, die zich kenmerkt door functionalisme en uitgesproken maatschappelijke idealen. Op de Bauhaus-universiteit staat de term voor de drang om te experimenteren, voor openheid en voor creativiteit. Deze termen zijn daarbij nauw verbonden met de industriële praktijk en internationaliteit.

Siebdruckwerkstatt © Bauhaus-Universität Weimar, foto: Nathalie Mohadjer
Siebdruckwerkstatt © Bauhaus-Universität Weimar, foto: Nathalie Mohadjer

Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar (HFMW)

Het doel van de opleiding aan deze Musikhochschule is de student te vormen tot een ideale artistieke, academische en pedagogische persoonlijkheid. Zo iemand heeft altijd parate algemene kennis over het culturele erfgoed van Europa en de wereld en heeft vergaande inzichten in de hedendaagse cultuur. De student verwerft vaardigheden om succesvol te zijn in de hedendaagse internationale culturele sector. De universiteit vindt het belangrijk studenten te ontwikkelen tot teamspelers, die muziek uit verschillende periodes en van verschillende stijlen tot leven kunnen brengen. Deze manier van vorming van studenten is gebaseerd op de erfenis van de wereldberoemde naamgever van deze hogeschool, Franz Liszt. Volgens DAAD-statistieken is deze muziekschool een van de beste van Duitsland. Er is zelf een internationale tak van deze school in Zuid-Korea, The German School of Music Weimar.

OMGEVING

Zeg je Weimar, dan zeg je Goethe. Samen met Friedrich Schiller en Franz Liszt zijn zij de belangrijkste culturele voorvaders van de stad Weimar. Het woonhuis van Goethe behoort tot het belangrijkste culturele en historische erfgoed van deze stad, naast het Bauhaus Museum, het stadsslot en het voormalige concentratiekamp Buchenwald, dat niet ver buiten de stad ligt. Buiten het rijke culturele leven kent Weimar ook een levendig nachtleven met studentenclubs als Schützengasse en Kasseturm en grotere clubs als het Uhrenwerk, dat meerdere verdiepingen heeft en waar zowel live-concerten en clubavonden plaatsvinden.

Universität Erfurt (UE)

De expertise van de Universiteit van Erfurt ligt op het gebied van de sociale en de geesteswetenschappen: Geschiedenis, Sociologie, Pedagogiek, Politicologie en Psychologie. De zwaartepunten van het onderwijs en het onderzoek aan de universiteit liggen bij Educatie en Religie.  De universiteit is bekend om zijn lerarenopleidingen voor primair en secundair onderwijs. Wat betreft religie springen de programma’s ‘Religieuze Studies’ (B.A. en M.A.) en ‘Katholieke Theologie’ (B.A., Master Theologiae) eruit.  Ook krijgen jonge onderzoekers door de contacten met twee prominente instituten –  het Max Weber Centre for Advanced Cultural and Social Studies en het Gotha Research Center for Cultural and Social Studies – de kans om hun wetenschappelijke carrière van de grond te krijgen.

Lees hier het ervaringsbericht van Tamara de Lange.

Forschungsbibliothek © Universität Erfurt
Forschungsbibliothek © Universität Erfurt

Fachhochschule Erfurt (FHE)

De FHE is een kleine hogeronderwijsinstelling met 4.700 studenten die sinds 1991 bestaat. Zij biedt enkele zeer specifieke studierichtingen aan die op weinig andere plekken te vinden zijn, zoals Tuinbouw, Landschapsarchitectuur en Verzorgingstechniek. 95 procent van de studies die de FHE aanbiedt hebben een bachelor-master-structuur, wat bijdraagt aan haar internationale aantrekkingskracht. Verder heeft de FHE goede contacten met lokale ondernemingen. 

OMGEVING

Een deel van de stad Erfurt wordt vormgegeven door vele kleine eilandjes die in de rivier de Gera liggen. Dit deel van de stad wordt ook wel Klein-Venetië genoemd, en veel studenten ontmoeten elkaar hier. In de zomer liggen ze er vaak in de zon om te relaxen en te picknicken. Erfurt heeft ook genoeg cultuur, bijv. de kathedraal van Erfurt, en natuur om van te genieten, evenals een bekende grote schaatshal – vernoemd naar de beroemde schaatster en inwoonster van de stad Gunda Niemann-Stirnemann. Uitgaan is ook prima mogelijk, zoals in de gerenommeerde Centrum Club, waar DJ’s en bands optreden. Aan het einde van ieder jaar vindt er een mooie kerstmarkt plaats.

Friedrich-Schiller-Universität Jena (UJ)

De Universiteit van Jena is sinds de eenwording een belangrijke universiteit binnen de internationale wetenschappelijke wereld, waar veel onderzoekers tot de absolute top binnen hun vakgebied behoren. Met voorgangers als Goethe, Hegel en Schiller bevind  je je in een studie-omgeving met allure. De universiteit van Jena is een klassieke universiteit met een breed studieaanbod. Dat maakt dat je een keuze hebt uit maar liefst 150 verschillende studies, waarvan de langstlopende de studie Ecologie is. De universiteit telt maar liefst 19.500 studenten van wie 2.000 van buiten Duitsland afkomstig zijn. Voor hen is een speciale plek ingericht in de stad, het internationale centrum Haus auf der Mauer, waar regelmatig een internationaal ontbijt plaatsvindt. Hier kun je  op een laagdrempelige manier in contact komen met hoogleraren om internationale thema’s te bespreken of rustig koffie drinken en internationale bladen lezen. Dat maakt dat het voor iedere internationale student een prima plek is om je snel thuis te voelen.

Lees hier het ervaringsbericht van Rick Tazelaar.

 

OMGEVING

De stad Jena telt 100.000 inwoners van wie maar liefst een kwart studenten zijn. Zij bepalen het straatbeeld in de stad. Geliefde plekken voor studenten om naartoe te gaan zijn Club Rosenkeller en Villa am Paradies. Een groot voordeel van het nachtleven is dat er een 24-uurs tram rondrijdt, zodat je tot in de kleine uurtjes kunt doorgaan. Naast het nachtleven kent de stad ook veel cultuur en natuur, die het tot een prettige omgeving maken. Bekende toeristische trekpleisters zijn onder andere de Schillerkerk, het Ernst-Abbe-Denkmal en de imposante stadsmuur.

Technische Universität Ilmenau (TUI)

De Technische Universiteit van Ilmenau is de enige technische universiteit van Thüringen. Zij heeft een lange traditie op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Tegenwoordig concentreert zij zich qua onderzoek vooral op het gebied van de nanotechnologie. De 6.800 studenten die hier studeren kunnen kiezen uit 19 bachelor- en 25 masterstudies in verschillende richtingen. Ilmenau is een van de goedkoopste steden van Duitsland wat betreft de huur van studentenkamers.

OMGEVING

Ilmenau bevindt zich vlakbij het Thüringse Woud, het wintersportoord Oberhof en de stad Weimar. In de stad zelf vind je verschillende musea, waaronder het GoetheStadtMuseum. Ilmenau is een van de vele Goethe-steden in Duitsland. Ook vind je er het grootste DDR-speelgoedmuseum van heel Duitsland. Het Thüringse Woud en de Oberhof biedt veel mogelijkheden voor degenen die van (winter)sporten houden. Het semester voor de eerstejaarsstudenten begint ieder jaar met een knallende Semesteranfangsparty. Ook is er ieder jaar voor de studenten het traditionele Bergfest, waar de zeepkistenrace een van de hoogtepunten is.


top