© DAAD
© DAAD

Wat doet de DAAD?

DAAD staat voor Deutscher Akademischer Austauschdienst. De organisatie wordt gedragen door de Duitse universiteiten, hogescholen en studentenvertegenwoordigingen en wordt gefinancierd door de Duitse overheid. De DAAD bevordert de internationale uitwisseling van studenten en wetenschappers van en naar Duitsland en is daarin vergelijkbaar met Nuffic in Nederland. De DAAD is een van de hoofdsponsors van de DIA Duitslanddesk.

De DAAD heeft vijf brede werkterreinen:

 • Excellente jonge wetenschappers, studenten en kunstenaars naar Duitsland halen;
   
 • Duitse jonge wetenschappers en studenten naar top-universiteiten in het buitenland sturen;
   
 • De internationalisering van de Duitse universiteiten en hogescholen stimuleren;
   
 • De germanistiek, de Duitse taal en literatuur in het buitenland promoten;
   
 • Derdewereldlanden en landen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie helpen bij het opbouwen van een goedwerkend stelsel van hoger onderwijs.

De DAAD verstrekt beurzen, beheert een programma van zomercursussen en biedt allerlei soorten voorlichting en services op het gebied van taaltoetsing. De DAAD is de grootste organisatie ter wereld in zijn soort, actief op alle vakgebieden in alle landen van de wereld. Jaarlijks ondersteunt de DAAD meer dan 75.000 studenten en wetenschappers, onder wie meer dan 70 Nederlanders.

Op de website van de DAAD staat veel informatie over studeren in Duitsland. Zo vind je er een overzicht van alle opleidingen aan Duitse hogescholen en universiteiten en ook een speciaal overzicht van alle Engelstalige opleidingen. De DAAD-website heeft een studiebeurzendatabank met een uitgebreid overzicht aan beurzen, zowel voor studenten als voor promovendi. Ook is er praktische informatie te vinden voor de voorbereiding en de start van een studie in Duitsland. De DAAD is tevens bij de website study-in.de betrokken. Ook hier vind je veel handige informatie over studeren in Duitsland.


top