Universität zu Köln © Helmar Mildner
Universität zu Köln © Helmar Mildner

Overige beurzen van de DAAD

Hier vind je alle beurzen van de DAAD voor een specifieke doelgroep zoals universiteitsdocenten, studenten architectuur, beelden kunst, film, muziek of theater. Kijk op onze andere pagina’s voor de algemene studiebeurzen voor masterstudenten (alle studierichtingen), onderzoeksbeurzen voor promovendi en jonge onderzoekers van de DAAD.

Beurzen voor specifieke studierichtingen

  • "Studienstipendien - Master-/Aufbaustudium im Fachbereich Architektur" 
  • "Studienstipendien - Master-/Aufbaustudium im Fachbereich der Darstellenden Kunst"
  • "Studienstipendien - Master-/Aufbaustudium im Fachbereich Musik
  • "Studienstipendien - Master-/Aufbaustudium in den Fachbereichen Bildende Kunst, Design, Visuelle Kommunikation und Film" 

Deze beurzen zijn bedoeld voor kandidaten die een eerste graad behaald hebben in de hierboven genoemde vakgebieden: architectuur, beeldende kunst, design/visuele communicatie, film, muziek of toneel- en danskunst.

De beurs wordt verstrekt voor het volgen van een postgraduale opleiding met afsluitend diploma of een vervolgopleiding zonder afsluitend diploma in Duitsland. Afhankelijk van de duur van het gekozen studieprogramma of het studieproject kan de beurs verstrekt worden voor 10 tot 24 maanden.

De beurs bedraagt 934 euro per maand. Daarnaast kan voorzien worden in een onkostenvergoeding voor de zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering, een bijdrage in de reiskosten en een eenmalige studietoelage. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een maandelijkse huurkostenbijdrage, maandelijkse toeslagen voor meereizende familieleden en een bijdrage voor Duitse taalverwerving ter voorbereiding van het verblijf te ontvangen.

De deadline voor deze beurzen varieert van eind september tot eind november. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Speciale beurzen voor onderzoekers

  • Forschungsstipendien - Bi-national betreute Promotionen / Cotutelle. Deze beurs is voor een onderzoeksverblijf in het kader van een Joint PhD Program. Promovendi en afgestudeerden met promotietoezegging (“Promotionszulassung”) komen hiervoor in aanmerking voor een onderzoeksverblijf aan een Duitse universiteit voor het schrijven van een doctoraatsproefschrift, dat binationaal begeleid en uitgevoerd wordt. De beurs geldt voor maximaal 2 jaar in totaal (meerdere kortere verblijven zijn mogelijk). De beurs bedraagt 1.300 euro per maand, een onkostenvergoeding voor zorgverzekering en (indien van toepassing) een bijdrage in de reiskosten. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een maandelijkse huurkostenbijdrage, maandelijkse toeslagen voor meereizende familieleden en een bijdrage voor Duitse taalverwerving ter voorbereiding van het verblijf te ontvangen. De deadline voor deze beurs is op 1 december. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Meer informatie en vragen 

Heb je interesse? Kijk dan voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders.

Voor alle vragen over deze studiebeurs kun je ook terecht per e-mail bij DAAD-Lektor Roswitha Dickens, bereikbaar via duitslanddesk-dia@uva.nl

Veelgemaakte fouten 

We hebben gemerkt dat veel studenten dezelfde fouten maken bij het aanvragen van een beurs voor studie of onderzoek in Duitsland. Bekijk onderstaande video om erachter te komen hoe je de vijf meestgemaakte fouten bij het aanvragen van een studiebeurs voorkomt. 

Nog even rustig nalezen? Download hier de informatie uit de video als pdf-bestand. 

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig. 


top