© Universität des Saarlandes, foto: Michael Ehrhart
© Universität des Saarlandes, foto: Michael Ehrhart

DAAD-studiebeurs voor masterstudenten in Duitsland

De DAAD verstrekt jaarlijks studiebeurzen van 934 euro per maand voor Nederlandse masterstudenten die (een deel van) hun master in Duitsland willen volgen. Hierbij gaat het om een zogenaamde culturele verdragsbeurs met de officiële titel "Studienstipendien - Masterstudium für alle wissenschaftlichen Fächer". Goed gekwalificeerde afgestudeerden met een bachelordiploma of met een vergelijkbare academische graad van alle studierichtingen komen in aanmerking voor deze beurs. Voor de selectie van de beursstudenten zijn de studieresultaten en de motivatie om naar Duitsland te gaan het belangrijkste. De studiebeurs kan worden verstrekt in twee situaties:

  • Voor een volledige masterstudie aan een Duitse universiteit of Fachhochschule (hogeschool) waarbij een diploma wordt behaald aan deze Duitse instelling. De beurs geldt in dat geval voor een verblijf van 10 tot 24 maanden afhankelijk van duur van het gekozen studieprogramma.
  • Voor een studiejaar in Duitsland als onderdeel van een masterstudie aan de eigen instelling in Nederland (hierbij wordt een diploma behaald aan de eigen instelling). De beurs geldt in dat geval voor een verblijf van 1 studiejaar.

In beide gevallen bedraagt de beurs 934 euro per maand. Daarnaast kan voorzien worden in een onkostenvergoeding voor de zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering, een bijdrage in de reiskosten en een eenmalige studietoelage. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een maandelijkse huurkostenbijdrage, maandelijkse toeslagen voor meereizende familieleden en een bijdrage voor Duitse taalverwerving ter voorbereiding van het verblijf te ontvangen. Let op! De deadline is al op 1 december voor begin van de studie in Duitsland in september/oktober van het daaropvolgende jaar. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Aanmelden

Je kunt je digitaal aanmelden via het DAAD-Portal. Daar moet je verschillende documenten aanleveren, afhankelijk van jouw specifieke situatie. 

Beurzen voor een specifieke studie

Naast bovenstaande studiebeurs zou je als student ook in aanmerking kunnen komen voor een DAAD-beurs voor een specifieke doelgroep. Kijk hiervoor op onze pagina over overige DAAD-beurzen. 

Meer informatie en vragen

Kijk voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders. 

Voor alle vragen over deze studiebeurs kun je ook terecht per e-mail bij DAAD-Lektor Roswitha Dickens, bereikbaar via duitslanddesk-dia@uva.nl

Veelgemaakte fouten 

We hebben gemerkt dat veel studenten dezelfde fouten maken bij het aanvragen van een beurs voor studie of onderzoek in Duitsland. Bekijk onderstaande video om erachter te komen hoe je de vijf meestgemaakte fouten bij het aanvragen van een studiebeurs voorkomt. 

 

Nog even rustig nalezen? Download hier de informatie uit de video als pdf-bestand. 

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig.  

 


top