© Universität Heidelberg
© Universität Heidelberg

DAAD-beurzen voor promovendi en jonge onderzoekers in Duitsland

De DAAD verstrekt beurzen voor Nederlandse promovendi en (jonge) wetenschappers die een periode in Duitsland verblijven voor hun onderzoek. Het gaat hierbij om zogenaamde culturele verdragsbeurzen:

  • Forschungsstipendien - Jahresstipendien für Doktoranden. Deze beurs geldt voor een verblijf van 7 tot 12 maanden in verband met een onderzoeksproject of opleidingsplannen aan een Duitse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstelling in overeenstemming met een Duitse begeleider. Deze studiebeurs bestaat uit een bijdrage van 1300 euro per maand voor promovendi, en 934 euro per maand als je niet promoveert. Daarnaast kan voorzien worden in een onkostenvergoeding voor de zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering, een bijdrage in de reiskosten (indien van toepassing) en een eenmalige onderzoekssubsidie. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een maandelijkse huurkostenbijdrage, maandelijkse toeslagen voor meereizende familieleden en een bijdrage voor Duitse taalverwerving ter voorbereiding van je verblijf te ontvangen. Let op! De deadline is al op 1 december voor begin van het onderzoek in Duitsland in september/oktober van het daarop volgende jaar. 
  • Forschungsstipendien - Kurzstipendien. Deze beurs geldt voor een kortlopend onderzoeksverblijf door promovendi en jonge onderzoekers van niet-Duitse onderwijs- of onderzoeksinstelling. De duur van het verblijf is 1 tot maximaal 6 maanden en staat in het kader van een onderzoeksproject aan een Duitse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstelling, dat hier onder begeleiding van een Duitse docent/professor wordt uitgevoerd. Deze studiebeurs bestaat uit een bijdrage van 1300 euro per maand voor promovendi en 934 euro per maand als je nog niet promoveert. Daarnaast kan voorzien worden in een onkostenvergoeding voor zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering en een bijdrage in de reiskosten. De deadline is op 1 april voor begin van het onderzoek in Duitsland vanaf half augustus en 15 september voor begin van het onderzoek in Duitsland vanaf half februari het jaar daarop. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Meer informatie over deze beurzen vind je in de database van de DAAD.

Aanmelden

Voor deze twee onderzoeksbeurzen van de DAAD kun je je digitaal aanmelden via het DAAD-Portal. Naast een aanmeldingsformulier moet je nog een aantal andere documenten meesturen. Welke precies kan per aanvraag verschillen, maar een CV, een uitgebreide beschrijving van de studie- en onderzoeksplannen voor je verblijf in Duitsland en een referentiebrief van universitaire docenten zijn bijna altijd vereist. 

Speciale DAAD-beurzen voor onderzoekers

De DAAD verstrekt ook beurzen voor een geheel promotietraject tot drie jaar (in bijzondere gevallen vier jaar) via het "Graduate School Scholarship Programme". De aanvraagprocedure verloopt in dat geval anders: de PhD-kandidaat wordt door de betreffende Graduate School genomineerd en voorgedragen aan de DAAD. Lees meer over het Graduate School Scholarship Programme van de DAAD.

Naast bovenstaande onderzoeksbeurzen zou je als promovendus en/of onderzoeker ook in aanmerking kunnen komen voor een DAAD-beurs voor een onderzoeksverblijf in het kader van een Joint PhD Program. Kijk hiervoor op onze pagina over overige DAAD-beurzen. 

Meer informatie en vragen

Heb je interesse? Kijk dan voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders.

Voor alle vragen over deze studiebeurs kun je ook terecht per e-mail bij DAAD-Lektor Roswitha Dickens, bereikbaar via duitslanddesk-dia@uva.nl.

Veelgemaakte fouten 

We hebben gemerkt dat veel studenten dezelfde fouten maken bij het aanvragen van een beurs voor een studie of onderzoek in Duitsland. Bekijk onderstaande video om erachter te komen hoe je de vijf meestgemaakte fouten bij het aanvragen van een studiebeurs voorkomt. 

Nog even rustig nalezen? Download hier de informatie uit de video als pdf-bestand.

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig. 


top