Universität Bonn © Barbara Frommann
Universität Bonn © Barbara Frommann

DAAD-beurs voor een zomercursus in Duitsland

Heb jij al plannen voor komende zomer? Misschien is een zomercursus in Duitsland iets voor jou. Dit biedt je de gelegenheid om naast de taal ook de cultuur van het land én meer over je vakgebied te leren. Er zijn veel hogescholen en universiteiten die taal- en cultuurcursussen, maar ook interessante vakinhoudelijke cursussen aanbieden. Wat dacht je van thema’s als Achitecture in Berlin en Deutschland und seine Nachbarn ? De cursussen duren twee tot zes weken en worden overal in Duitsland aangeboden. Op de website van de DAAD vind je het gehele aanbod van Duitse zomer- en wintercursussen.

Wat houdt de​ze beurs in?

De DAAD verstrekt beurzen voor Nederlandse studenten die voor een cursus naar Duitsland gaan. Bij de selectie spelen vooral je studieresultaten, motivatie en je niveau van het Duits (minimaal Niveau B1) een rol. De officiële titel van de beurs is Hochschulsommerkurse in Deutschland für ausländische Studierende und Graduierte. Deze beurs bedraagt een eenmalige bijdrage van 1134 euro.

Deze beurs is bedoeld voor bachelorstudenten (bij start van de cursus moet het tweede studiejaar afgerond zijn) en masterstudenten, die een zomercursus van minstens 18 cursusdagen in Duitsland gaan volgen. Hierbij kan het gaan om zowel taal- en cultuurcursussen als vakinhoudelijke cursussen aan Duitse universiteiten of taalinstituten. De prijzen van zomercursussen liggen tussen de 500 en 1.000 euro. Je kunt met de beurs dus een groot deel van je uitgaven dekken. Daarnaast omvat de beurs een onkostenvergoeding voor je zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.

Deadlines

Let op! De deadline is al op 1 december voor een cursus in de zomer van het daaropvolgende jaar zijn. Houd er rekening mee dat je tijdens de cursus  ingeschreven dient te staan bij een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Aanmelden

Je kunt je digitaal aanmelden via het DAAD-Portal . Daar moet je verschillende documenten aanleveren, afhankelijk van jouw specifieke situatie. 

Meer informatie

Bovenstaande informatie vind je ook in onze Handleiding Studeren in Duitsland 

Heb je interesse? Kijk dan voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders.

Bij vragen over deze beurs kun je terecht bij de Nederlandse DAAD-Lektor: Roswitha Dickens. Zij is werkzaam bij de Duitslanddesk en te bereiken via het e-mailadres r.dickens@uva.nl. 

Veelgemaakte fouten 

We hebben gemerkt dat veel studenten dezelfde fouten maken bij het aanvragen van een beurs voor studie of onderzoek in Duitsland. Bekijk onderstaande video om erachter te komen hoe je de vijf meestgemaakte fouten bij het aanvragen van een studiebeurs voorkomt. 

 

Nog even rustig nalezen? Download hier de informatie uit de video als pdf-bestand. 

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig. 


top