Universität Mainz © Thomas Hartmann
Universität Mainz © Thomas Hartmann

Zomercursus in Duitsland

Wil je kennis opdoen combineren met nieuwe mensen leren kennen? Wil je bijvoorbeeld je Duits verbeteren in de bruisende hoofdstad Berlijn? Of wil je je bezighouden met Europese betrekkingen in de echte studentenstad Tübingen? Dan is een zomercursus in Duitsland echt wat voor jou. 

Tegenwoordig is het volgen van een summer school of zomercursus aan een universiteit in het buitenland een populaire besteding van de zomervakantie voor veel studenten. Bij het volgen van zo’n zomercursus combineer je het leren kennen van een ander land en nieuwe mensen met het verwerven van kennis die in een internationale omgeving goed van pas kan komen. Naast buitenlandervaring en taalverwerving krijg je er vaak ook studiepunten voor.

Verschillende mogelijkheden

Ook in Duitsland zijn deze zomercursussen zeer populair: je kunt kiezen uit meer dan 400 verschillende programma’s van twee tot zes weken. De meer vakgerichte universiteiten, zoals de technische en economische, bieden voornamelijk verdiepende thema’s aan tijdens zogenaamde Fachkurse. Engels is hierbij in de meeste gevallen de voertaal. De meeste universiteiten bieden echter naast vakverdiepende programma’s ook summer schools aan waarin het draait om de Duitse taal en cultuur, vaak aangeduid als Sprachkurse. Bovendien bieden de meeste programma’s, naast het traditioneel volgen van colleges, excursies naar musea, bezoekjes aan lokale bezienswaardigheden en soms zelfs uitstapjes naar andere steden. Op de website van de DAAD vind je een handige database van alle Sprach- und Fachkurse in Duitsland

Kosten

De kosten voor een zomercursus variëren van rond de 500 tot ongeveer 2.000 euro. Onder deze kosten vallen de cursusprijs en vaak ook het sociale programma. In een aantal gevallen zijn zelfs de kosten voor het verblijf en/of de maaltijden inbegrepen. 

Beurzen

De DAAD verstrekt beurzen voor Nederlandse studenten die voor een cursus naar Duitsland gaan van 1.134 euro. Deze beurs is bedoeld voor studenten van bachelor- en masterprogramma’s die minstens twee jaar van hun programma hebben voltooid (bij start van de cursus) die een zomercursus van minstens 18 cursusdagen in Duitsland gaan volgen. Let op: de deadline is heel vroeg! 1 december van het jaar voordat je de zomercursus gaat doen. Lees meer over de DAAD-beurs voor een zomercursus in Duitsland.


top