10 redenen om in Duitsland te studeren:

1. Belangrijk(ste) land in Europa 

Duitsland is toonaangevend op economisch, technologisch en politiek gebied en is daarmee Nederlands belangrijkste buurland en met afstand grootste handelspartner.

2. Groot studieaanbod

Met meer dan 18.000 opleidingen is er altijd wel een studie te vinden die bij je past, ook studies die in Nederland niet bestaan.

3. Geen collegegeld

Studeren in Duitsland is goed voor je portemonnee. Je betaalt geen collegegeld, de kosten voor levensonderhoud zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen.

4. Hoge onderwijskwaliteit

Duitse universiteiten en Fachhochschulen hebben een goede naam en doen het goed in international rankings.

5. Keuzevrijheid tijdens je studie

De vrijheid die je als student in Duitsland hebt, is veel groter dan in Nederland: er ligt binnen je studie veel minder vast. Door zelf je vakkenpakket samen te stellen, kun je doen wat je leuk vindt en jezelf onderscheiden. Studeren in deeltijd is vaak geen probleem en er is geen bindend studieadvies of langstudeerboete.

6. Aantrekkelijk studentenleven

Door de hierboven genoemde vrijheid en relatief lage kosten is er een actief studentenleven in Duitsland. Lees hier hoe Nederlandse studenten in Duitsland dat hebben ervaren.

7. Kansen op de arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar mensen met kennis van Duitsland en de Duitse taal op de Nederlandse arbeidsmarkt en studeren in Duitsland opent de deur naar de grote Duitse arbeidsmarkt.

8. Tweejarige masters

Doordat masteropleidingen in Duitsland standaard twee jaar duren, kun je dieper op de stof ingaan en meer kennis opdoen. De onderwijsstructuur is vergelijkbaar met Nederland en overstappen is in de meeste gevallen makkelijk.

9. Buitenlandervaring

Door een studie in Duitsland doe je ervaring op in het buitenland: een goed punt op je cv maar ook een persoonlijke uitdaging en verrijking voor je studententijd. 

10. Leuke studentensteden

Berlijn, München, Hamburg, Frankfurt, Leipzig, Dresden, Keulen, Freiburg, Heidelberg... Veel Duitse steden kennen een rijk studentenleven: of je nou naar een bar of een club gaat, een tentoonstelling of een festival, je hoeft je nooit te vervelen. Lees over de ervaringen van andere studenten!


top