Foto: Reamon Langerwerf (studeerde in Berlijn)
Foto: Reamon Langerwerf (studeerde in Berlijn)

Euregionale stream Fontys Venlo

Voor jongeren die in Nederland willen studeren maar ook best in Duitsland willen werken, biedt Fontys de Euregionale stream aan voor de studierichtingen Bedrijfseconomie, Commerciële economie en Fresh Business Management. Deze stream biedt Nederlandse studenten de kans om meer over de Duitse taal, cultuur en economie te leren. Het curriculum zit vol mogelijkheden om dergelijke Duitslandcompetenties op te doen. Zo moeten studenten in het eerste jaar onder andere een bestaand Duits bedrijf analyseren (Organisation & Management) en volgen ze in het tweede jaar het vak Duitse taal & cultuur. In het derde jaar kunnen studenten een buitenlandminor volgen aan één van de Duitse partnerhogescholen van Fontys Venlo en ze krijgen de kans stage te lopen bij Duitse bedrijven als BMW, Hugo Boss of Adidas. In de afstudeerfase gaat het om leidinggeven in Duitsland en wordt het Rijnlands ondernemingsmodel voorgesteld. In dat jaar kunnen studenten ook bij een Duits bedrijf afstuderen. Voor extra financiële ondersteuning van je Duitslandverblijf verwijst Fontys naar de mogelijkheden die de DAAD biedt.

 

Ervaring: “Duits heeft echt een meerwaarde voor je cv”

Interview met Niek Linders, die de Euregionale stream volgde tijdens zijn studie Commerciële Economie.

Waarom heb je ervoor gekozen om een minor in Duitsland te volgen?

Ik studeer op dit moment Commerciële Economie. Talen, met name Duits, zijn niet het belangrijkste onderdeel van de studie. Ik vond Duits een tijdje geleden eerlijk gezegd ook niet zo belangrijk. Mijn idee was dat Engels overal wel volstaat. Deze mening heb ik een tijdje geleden echter bijgesteld toen ik een minor moest gaan kiezen. Ik ging mijzelf afvragen wat nu echt belangrijk zou zijn voor mijn toekomst. Wat zorgt ervoor dat ik opval tussen de honderden andere cv’s? Ik keek eerst naar minors als toegepaste psychologie, filosofie en nog meer van dat soort minors, maar vond er geen één die me echt goed beviel. Toen werd ik attent gemaakt op de minor Duitse taal & cultuur en ben ik me verder gaan verdiepen in Duitsland. Ik kwam er snel achter dat deze minor precies was wat ik zocht. Duits heeft echt een meerwaarde voor je cv.

De Duitse taal kan je ook in Nederland leren. Waarom heb je dan toch gekozen om naar Duitsland te gaan en daar die minor te volgen?

Ik ben zelf heel erg van het leren door te doen en daarom ben ik ook naar Duitsland gegaan. Ik denk dat je uiteindelijk niet echt de fijne kneepjes van het vak kunt leren in Nederland. Het werkt gewoon beter om er 24/7 mee bezig te zijn in plaats van slechts een paar uurtjes per week. Fontys had toen samen met Brandenburg een maatpakket opgezet voor Nederlandse studenten, dat speciaal naar onze behoefte was ingedeeld. Zo waren er speciale taallessen Duits, die alleen aan ons werden gegeven en waar we zelf de inhoud van mochten bepalen. Vandaar dat ik naar Brandenburg ben gegaan. Tegenwoordig wordt deze minor niet meer gegeven in Brandenburg, maar zijn ze overgestapt naar Keulen.

Hoe zag je studie in Brandenburg eruit?

Mijn studie bestond uit een vast gedeelte en een deel wat ik zelf mocht samenstellen. Bij het vaste deel lag de focus op het leren kennen van de Duitse taal en cultuur. Hier volgde ik vakken zoals Cultural Differences en Duitse geschiedenis en natuurlijk een Duitse taalcursus. Daarbij gingen wij ook geregeld op bezoek bij bedrijven in de regio, zoals Mercedes Benz en Oracle, waar we vervolgens dan verslagjes van moesten schrijven. In het vrije gedeelte had ik economische vakken gekozen, omdat ik ook graag de Duitse economische begrippen wilde leren. 

Wat vond je van de onderwijskwaliteit en het contact met de docenten in Duitsland?

Het onderwijs was van een behoorlijk niveau, vergelijkbaar met dat van Fontys. Het was allemaal goed te volgen, ondanks dat de lessen in het Duits waren. Het contact met docenten verschilde per persoon. De oudere docenten waren wat formeler in de omgang dan ik in Nederland gewend was en ik had sterk het gevoel dat ze mijn bijdehante opmerkingen niet altijd konden waarderen. Ze zijn het niet gewend om door jongeren te worden tegengesproken en dat kon ook niet iedereen goed hebben. Je moet zelf proberen aan te voelen bij wie en wanneer je welke opmerking kunt maken. De jongere docenten waren daarentegen erg leuk en hiermee had ik een vergelijkbaar informeel contact als met mijn docenten in Nederland.

Waarom besloot je om ook stage in Duitsland te gaan lopen?

Het leek me voor mijn ontwikkeling essentieel. Ik had door mijn minor slechts basiskennis van de Duitse taal en cultuur opgedaan en vond dit niet voldoende. Om mezelf echt te onderscheiden leek het me goed om me verder te verdiepen in het Duitse bedrijfsleven. Na mijn eerste stage was ik zo enthousiast dat ik besloot om ook mijn afstudeerscriptie in Duitsland te schrijven, bij Tideum in Düsseldorf.

Wat moest je bij je stage allemaal doen?

Van Fontys moest ik bij beide stages een soort scriptie schrijven. Bij mijn eerste stage heb ik een product onderzocht wat niet goed verkocht en ik heb de oorzaken hiervan geprobeerd te achterhalen. Vervolgens heb ik oplossingen aangedragen om de verkoop te verbeteren. Ik werk nog steeds met enige regelmaat voor dit bedrijf, ML Dienstleistung und Handel GmbH. Op dit moment ben ik met een website genaamd www.autoschluessel-online.de bezig en proberen wij als eerste in Duitsland een webshop voor autosleutels op te zetten. Kort gezegd sturen mensen hun reserve-autosleutel naar ons op, wij maken hem vervolgens na en sturen hem terug. Ik heb hiervoor een marketingconcept bedacht en vervolgens de hele website en het design ervan gemaakt. Dat was een erg leuk project.

Zijn je nog andere cultuurverschillen opgevallen tussen Nederlanders en Duitsers?

Ik vind Duitsers wat strikter en ze doen alles volgens de regels. Als er eenmaal een regel is binnen een bedrijf, dan is het heel moeilijk om hiervan af te wijken. Zo heb ik vaker op het werk meegemaakt dat iedereen in een bepaalde map informatie moest aandragen. Aangezien ik nogal chaotisch ben, is mijn administratie meestal een bende en is zoiets lastig voor mij. Zij hebben hier echter niet altijd begrip voor en vinden het maar lastig dat ik er wat gemakzuchtig mee omga. Ik wijk dan af van de regels die zij hebben.

Wat vond je van de stagebegeleiding en je collega’s in Duitsland?

Ik vind de stagebegeleiding bij Duitse bedrijven erg goed. Het is met name veel meer gestructureerd dan bij Nederlandse bedrijven. Ik ben er ook erg goed bevriend geraakt met enkele collega’s. Het contact met hen was erg goed en ik vond alle Duitse collega’s even vriendelijk. Ik kan dan ook wel zeggen dat ik het uitstekend met Duitsers kan vinden. Bij mijn eerste stageplek kreeg ik zelfs een zogenaamde 400-euro- baan[1] aangeboden en ik werk daar nu nog steeds met veel plezier. Dat ik het goed met Duitsers kan vinden, is misschien ook niet zo vreemd als je bedenkt dat ik als kind al tien minuten van de grens woonde en het in het weekend in Venlo altijd stikte van de Duitsers.

Wat vond je van de steden Brandenburg en Düsseldorf?

Brandenburg zelf was niet echt speciaal. Het was okay, maar ik zou niet iemand expliciet adviseren om erheen te gaan. Er was weliswaar een grote campus waar een paar honderd studenten zaten, maar daarbuiten was eigenlijk weinig te doen. Op de campus was er een mensa waar je voor een prikje kon eten en een disco waar iedere week wel een feestje werd gegeven. Het grootste voordeel van Brandenburg is dat het op een kleine drie kwartier van Berlijn ligt en je daar met een semesterticket gratis op elk moment van de dag heen kan.

Ik zit nu in Düsseldorf en dat vind ik echt een geweldige stad. Het is modern, groot en er is een schitterend uitgaanscentrum. In de Altstadt  van Düsseldorf ligt de langste uitgaansstraat van heel Europa. Het is er op zaterdag  dan ook erg druk en mensen uit de hele regio komen dan naar Düsseldorf.

Hoe stond het met je Duits voor aanvang van je minor en stage in Duitsland?

Ik had op de middelbare school Duits gehad, maar hiervan was ik veel vergeten. Toch was ik niet echt bang voor het Duits. Zoals ik eerder zei heb ik het grote voordeel dat ik in Limburg aan de grens met Duitsland ben opgegroeid, waardoor Duits verstaan geen probleem was. De eerste weken was het wel wennen, maar als je eenmaal wordt gedwongen om Duits te praten, lukt het bijna vanzelf. Naar mijn mening hoeft dan ook niemand bang te zijn voor de Duitse taal. Het ligt zo dicht bij de Nederlandse taal dat je je binnen enkele weken goed verstaanbaar kunt maken.

Hoe ben je op die verschillende plekken aan woonruimte gekomen?

Bij mijn minor in Brandenburg werd dat vanuit Fontys geregeld. Daar had ik een prima kamer met alle basisfaciliteiten op slechts twee minuten lopen van de campus. Naar mijn eerste stage kon ik dagelijks vanuit Venlo met de auto. Voor mijn stage in Düsseldorf heb ik gewoon gegoogled op ‘möbeliertes Zimmer Düsseldorf’. Vervolgens komen er tientallen sites met kamers tevoorschijn en is het heel gemakkelijk om geschikte woonruimte te vinden.

Ben je van plan om in de toekomst nog eens voor langere tijd naar Duitsland te gaan?

Ja, ik zie mezelf eventueel later wel in Duitsland werken, want het is tot nu toe altijd erg goed bevallen. De toekomst zal uitwijzen of dit ook zal gebeuren, maar ik weet zeker dat als ik niet naar Duitsland ga, ik wel bij een Nederlands bedrijf veel met Duitsland zal blijven doen. Ik heb van al die tripjes naar Duitsland erg veel geleerd en het zou zonde zijn om daar niks mee te doen.

 


[1] Dit soort baantjes zijn voor Duitse jongeren vrij normaal. Het is een bijbaan waar je maximaal 400 euro mee kunt verdienen. Dat is gunstig voor werkgevers, omdat ze bij salarissen boven de 400 euro verschillende belastingen moeten afdragen, maar daaronder niet.


top