Joint programmes HBO

Joint en double degrees van samenwerkende Nederlandse en Duitse hogescholen

Een van de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) studie in Duitsland is deelname aan een joint programme. Dit zijn studies die door twee of meer onderwijsinstellingen gezamenlijk zijn opgezet en waarbij je dus onderwijs volgt op verschillende hogescholen. Aan het eind van zo’n gezamenlijk programma krijgen afgestudeerden ofwel een joint degree ofwel een double degree. Een double degree betekent dat je van beide hogescholen elk een apart diploma krijgt. Een joint degree is een diploma dat gezamenlijk door alle betrokken hogescholen wordt uitgegeven. Verder is er nog een aantal andere speciale programma's. Onderaan vind je een overzicht van joint programmes.

Staat een joint programme er niet tussen? Stuur dan e-mail naar duitslanddesk-dia@uva.nl. We nemen dan z.s.m. contact met je op.

 

JOINT DEGREES:

 

Hanzehogeschool Groningen


European Master in Social Work

Duitse partnerinstelling: Katholische Hochschule Freiburg

Andere partnerinstellingen: Universidad de Málaga; Vilniaus Universitetas; Professionshøjskolen Lillebaelt, Odense; Syddansk Universitet, Odense

Inhoud en opzet: dit programma bestaat uit 4 semesters waarin cursussen worden aangeboden die te maken hebben met sociale insluiting en het bestrijden van armoede vanuit Europees perspectief. Het eerste semester vindt in Groningen en Odense plaats. In de volgende semesters ben je vrij om te kiezen waar je je studie voortzet, afhankelijk van de specialisatie van de verschillende instellingen en het gebied waar je jezelf in wil specialiseren. Je moet in minstens twee verschillende steden gestudeerd hebben om het joint degree-diploma in ontvangst te mogen nemen. 

Taal: Engels


Zuyd Hogeschool / Academie Verloskunde Maastricht


European Master of Science in Midwifery

Duitse partnerinstelling: Medizinische Hochschule Hannover

Andere partnerinstellingen: Glasgow Caledonian University, University of Applied Sciences Western Switserland

Inhoud en opzet: vanaf 2015 wordt deze master in samenwerking met Zuyd Hogeschool en de Academie Verloskunde in Maastricht aangeboden. De master maakt het mogelijk verloskunde op hoog niveau in een internationale omgeving te studeren. Je leert zo de verloskundige theorie en praktijk uit verschillende landen kennen. De opleiding richt zich op afgestudeerde verloskundigen die een nieuwe uitdaging willen aangaan en zich met het ontwikkelen van beleid en wetenschappelijk onderzoek willen bezighouden. Naast een verplicht kernprogramma kun je zelf een keuze maken uit verschillende onderwijsmodules die door de deelnemende onderwijsinstellingen worden aangeboden. Een groot deel van het programma vindt via afstandsonderwijs plaats.

Taal: Engels

 

DOUBLE DEGREES:


Hogeschool van Arnhem en Nijmegen


Bachelor Life Sciences

Duitse partnerinstelling: Hochschule Bonn-Rhein-Sieg

Inhoud en opzet: binnen de opleiding Life Sciences kun je een minor in het buitenland volgen. Kies je voor de Duitse Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, dan bestaat zelfs de mogelijkheid deze minor uit te bouwen tot een double degree. Hiervoor moet je tenminste één semester bij de Duitse partnerinstelling hebben gestudeerd en daar je afstudeerproject laten beoordelen.

Taal: Engels


Avans Hogeschool, Breda


Bachelor International Business and Management Studies

Duitse partnerinstelling: Hochschule Reutlingen

Inhoud en opzet: binnen de opleiding International Business and Management is er de mogelijkheid een double degree te verwerven. Je studeert dan eerst twee jaar in Breda aan de Avans Hogeschool, in het Engels, en vervolgens twee jaar in Reutlingen, in het Duits.

Taal: Engels en Duits


Hogeschool Saxion Enschede


Master International Supply Chain Management (deeltijd)

Duitse partnerinstellingen: Fachhochschule Osnabrück, Fachhochschule Münster

Inhoud en opzet: deze post-HBO master richt zich op de logistiek en leidt op tot logistiek en bedrijfskundig manager. Arbeidsprocessen worden gekenmerkt door een toegenomen complexiteit en een steeds verdergaande internationalisering, waarin logistiek steeds vaker de sleutel tot succes is. De opleiding wordt aangeboden door het Duits-Nederlandse hogeschoolverband EMOTIS, waarin Saxion Enschede, de FH Osnabrück en de FH Münster hun krachten gebundeld hebben, zodat studenten kunnen profiteren van de sterke internationale oriëntatie van de opleiding. Toelating is mogelijk door middel van een hbo- of universitair diploma in een economische, technische of natuurwetenschappelijke studierichting. Daarnaast heb je relevante werkervaring in de beroepspraktijk van minstens één jaar nodig en communicatieve vaardigheden in zowel de Duitse als de Engelse taal. Aanmelden moet zowel in Nederland als Duitsland. Na een succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je een diploma van de Hogeschool Saxion Enschede en een gezamenlijk diploma van de FH Osnabrück en de FH Münster. Je krijgt dan de titel Master of Supply Chain Management.   

Talen: Duits en Engels  


OVERIGE PROGRAMMA'S:


Hogeschool van Arnhem en Nijmegen


Lerarenopleiding Duits – Samenwerking Nijmegen-Paderborn

Duitse partnerinstelling: Universität Paderborn

Inhoud en opzet: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universität Paderborn organiseren gezamenlijk elk half jaar binationale workshops op het snijvlak tussen Duits als vreemde taal en Duits als moedertaal. Deze workshops zijn onderdeel van het curriculum van de tweedegraads lerarenopleiding Duits aan de HAN. Bovendien bestaat er de mogelijkheid voor studenten van de lerarenopleiding Duits om in het kader van een Erasmus-uitwisseling één semester op universitair niveau aan het Institut für Germanistik und Vergleichende Literaturwissenschaft in Paderborn te studeren.

Taal: Duits

Haagse Hogeschool


Zukunft Deutschland

Duitse partnerinstelling: Fachhochschule Brandenburg

Inhoud en opzet: voor de opleidingen European Studies en Bedrijfseconomie is er de mogelijkheid een aanvullend programma te volgen waarbij je alles over Duitsland leert. Denk aan excursies, gastlezingen en een projectopdracht voor een externe (Duitse) opdrachtgever. In het vierde jaar is er bovendien de optie om een half jaar in Brandenburg te studeren.

Taal: Duits en Nederlands


Windesheim, Zwolle


Minor Zaken Doen in Duitsland en Oost-Europa

Inhoud en opzet: studenten die voor deze minor kiezen, voeren een opdracht uit in samenwerking met Nederlandse en/of Duitse bedrijven, bijvoorbeeld onderzoek naar een bestaand product op een nieuwe markt (b.v. de Duitse). Tijdens het halfjaar dat studenten de minor volgen is er veel aandacht voor de Duitse taal, cultuur, geschiedenis en de ins en outs van zakendoen in Duitsland en Oost-Europa. Onderdeel van de minor is een buitenlands verblijf van twee weken – de helft van de groep gaat naar Duitsland en de andere helft naar Tsjechië. De reis wordt benaderd vanuit een zakelijke invalshoek: studenten gaan op zakenreis. Tijdens de reis zijn er colleges, bedrijfsbezoeken en werken studenten aan een ‘real case’-opdracht.

Taal: Nederlands en Duits


top