Foto DIA
Foto DIA

"Ik wilde graag meer werkervaring opdoen en Berlijn leek mij de perfecte plek"

Gesprek met Jasper Klomp en Nikki Ruiken die in 2015 stage liepen bij de Nederlandse ambassade in Berlijn

Waarom ben je naar Duitsland gegaan voor je stage?

Jasper: Tijdens mijn master wist ik al snel dat ik graag naar Duitsland wilde. Ik volgde een ontzettend leuk vak over de herinneringscultuur van Berlijn en wist dat ik deze stad zelf wilde ervaren. Ik kende Duitsland wel enigszins, ik was er vaker naartoe geweest op vakantie, maar het was de eerste keer dat ik er voor langere tijd zou gaan wonen en werken.

Nikki: Ik ben altijd al gek geweest op Duitsland en ik heb tijdens mijn bachelor in 2013 al  een zomersemester in Münster gestudeerd. Berlijn kende ik alleen van vakantie en van een studiereis. Ik wilde graag meer werkervaring opdoen en Berlijn leek mij de perfecte plek.

Hoe ben je aan je stageplek gekomen?

Jasper: Bij mijn master Duitslandstudies werd er gewezen op de mogelijkheden om stage te lopen bij een ambassade. Daarnaast had mijn zus ook al stage gelopen bij de Nederlandse Ambassade in Brussel.

Nikki: Ik hoorde het via Jasper. Jasper had zo’n leuke tijd in Berlijn dat ik dacht: dat wil ik ook!

Hoe zijn jullie aan een woning gekomen?

Jasper: Ik heb vanuit Nederland een woning gevonden via de website wg-gesucht.de. Ik heb alleen mailcontact gehad en heb op goed geluk voor een kamer gekozen. Ik woonde samen met een Duits stelletje.

Nikki: Ik heb ook vanuit Nederland een woning gevonden via wg-gesucht. Ik had meerdere kamers gevonden waar ik graag wilde wonen. Daarom ben ik drie dagen naar Berlijn geweest om al deze kamers te bezichtigen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een kamer bij een hele lieve Duitse vrouw, die haar appartement onderverhuurde aan mij en een andere student.

Hoe zag een gemiddelde stagedag er voor jullie uit?

Jasper: ik hoefde gelukkig niet heel vroeg op te staan, want ik woonde dichtbij de ambassade. We begonnen om 09.00 en het was de dagelijkse taak van de stagiaires om een persoverzicht te maken van al het belangrijke nieuws over Nederland in de Duitse media. Verder waren er een aantal vaste taken, zoals het schrijven van berichten voor op de Facebookpagina en voor het beoordelen van binnenkomende subsidieaanvragen. Over het algemeen was het werk erg afwisselend. Er zijn altijd wel mensen die je nodig hebben. 

Nikki: Aangezien Jasper en ik op dezelfde afdeling hebben gewerkt, zag mijn dag er hetzelfde uit. Ik nam elke dag de metro naar de ambassade, wat prima te doen was.

Is jullie Duits verbeterd dankzij de stage?

Jasper: Alhoewel de voertaal Nederlands was is mijn Duits behoorlijk vooruit gegaan. Ik schreef dagelijks berichten in het Duits die werden verbeterd door een native speaker. Hier leer je ontzettend veel van. Ook met mijn huisgenoten heb ik veel Duits gesproken.

Nikki: Ik heb mijn Duits ook goed kunnen ophalen. Ik kon het heel goed vinden met mijn huisgenoten en we zaten dan ook geregeld samen op de bank te kletsen. Daar heb ik vooral erg veel van geleerd.

Zijn er nog veel praktische zaken die jullie hebben moeten regelen?

Jasper: Ik heb alleen een extra reisverzekering afgesloten.

Nikki: Ik heb ook vrij weinig zelf hoeven regelen. Ik heb alleen een ov-abonnement afgesloten dat voor mij als stagiair extra goedkoop was. Ik ben met mijn stagecontract naar een BVG-kantoor gegaan en ik kon mijn vervoersbewijs gelijk meekrijgen.

Hoe zat het met de financiën?

Jasper: We kregen een riante stagevergoeding en een deel van onze huur werd vergoed. Ik denk dat ik er zelfs geld aan over heb gehouden!

Wil je in de toekomst weer terug naar Berlijn in het kader van een stage of studie?

Jasper: Ik ben van plan om een promotie te gaan doen in Duitsland. Het zou leuk zijn als het in Berlijn kan. Het werken bij een overheid had voor mij altijd een suf imago, maar ik heb nu ervaren dat het ontzettend leuk is.

Nikki: Ik zou in de toekomst zeker terug willen naar Duitsland, maar ik heb nog geen concrete plannen.  

 

Meer weten over stage lopen bij de Nederlandse ambassade in Duitsland? Er zijn regelmatig stageplekken beschikbaar in verschillende steden. Hier vind je meer informatie.


top