© Julia Crijnen
© Julia Crijnen

“Mijn Duits is er heel erg op vooruit gegaan”

Interview met Julia Crijnen, in 2011 student in Berlijn.


© HU Berlin, foto: Heike Zappe
© HU Berlin, foto: Heike Zappe

Waarom besloot je een tijdje in Duitsland te gaan studeren?

Ik was ooit van plan mijn gehele studie in Berlijn te gaan doen, maar ik had een vriend en heb daarom uiteindelijk toch besloten in Nederland te beginnen met mijn studie. Mijn moeder is in Berlijn opgegroeid en ik kwam er als kind wel af en toe en vond het een heel leuke stad, dus ik wilde er in ieder geval nog een keer heen. Toen dat met Erasmus kon, besloot ik het gewoon te doen.

Was het lastig om alles te regelen

Dat ging allemaal best wel makkelijk. Van tevoren leek het me allemaal lastig, maar achteraf viel het heel erg mee. Je moet natuurlijk wel een hoop formulieren invullen, maar dat hoort erbij. Aan de Humboldt was het ook allemaal wel goed geregeld. Ik kon me voor een voorbereidende taalcursus aanmelden en qua vakken was alles heel vrij. Ik wilde bijvoorbeeld als bachelorstudent een mastervak volgen omdat het onderwerp me heel interessant leek en dat kon gewoon. Je kon ook zelf kiezen hoeveel studiepunten je wilde halen.

Had je veel contact met Duitsers?

Ik had de meeste van mijn Berlijnse vrienden al in mijn taalcursus leren kennen. Mijn nichtje, die Duits is, woont in Berlijn en daar trok ik veel me op, maar verder had ik vooral contact met andere Erasmusstudenten. Ik sprak wel altijd Duits met iedereen. Ik wilde ook wel een beetje het Erasmus-leven leiden. Gewoon één keer een half jaar in zo’n internationale omgeving te zitten, in een nieuwe stad. Dat vond ik ook echt heel leuk.

 

En hoe was het in het Duits te studeren?

Ik deed alleen maar werkgroepen en allemaal in het Duits. In het begin vond ik dat wel spannend. Ik kon het allemaal goed volgen, maar zelf wat zeggen is natuurlijk wel lastiger, dus ik praatte wel iets minder dan in werkgroepen in Amsterdam. En het schrijven van papers neemt veel meer tijd in beslag. Het had ook wel in het Engels gekund, maar ik wilde het zelf graag in het Duits doen. De taal leren was ook wel één van mijn hoofddoelen. Mijn Duits is er heel erg op vooruit gegaan.

Hoe vond je het onderwijs aan de Humboldt-Universität?

De afdelingen antropologie in Amsterdam en Europäische Ethnographie in Berlijn vond ik best wel op elkaar lijken. Het zijn beide kleine afdelingen die proberen de studie wat alternatiever en vrijer te houden. Ik vond de discussies in Berlijn wel van een hoger niveau en het waren serieuzere studenten.

Hoe is Berlijn je bevallen?

Heel erg leuk. Ik vond het vooral leuk toen ik een fiets had, daarvoor was het nogal groot en indrukwekkend, maar toen begon het overzichtelijker te worden. Het was ook leuk in een echt grote stad te zijn die niet zo poppenhuis-mooi als Amsterdam is, maar toch mooi op een andere manier.


top