Lasse Kos
Lasse Kos

"Het leven in Duitsland is mij erg goed bevallen"

Lasse studeerde een jaar Global Studies aan de Universität Leipzig.

In hoeverre was jouw studie in Duitsland anders dan in Nederland?

De vakken waren allemaal in werkgroepvorm en grotendeels zoals ik ze verwacht had. Over het algemeen vond ik het niveau vergelijkbaar met Nederland. Wel waren er minder deadlines tijdens het semester. Die vielen allemaal aan het einde van de tentamenperiode. Omdat ik in een internationaal programma studeerde, had ik slechts een paar Duitse medestudenten, maar die waren erg aardig en behulpzaam. De Duitse docenten waren zeer bekwaam, maar vaak iets afstandelijker en traditioneler dan dat ik het in Nederland gewend was.

Hoe heb je te maken gehad met het coronavirus tijdens jouw verblijf?
Ik heb in het zomersemester 2020 online onderwijs gevolgd. Dit heb ik voor de helft vanuit Nederland en voor de helft vanuit Leipzig gevolgd. Ik vind het knap hoe snel ze het online-onderwijs hebben opgezet, al waren er in het begin natuurlijk wel wat technische problemen. Toen ik weer in Duitsland was en een aantal corona-maatregelen waren versoepeld, nodigde een docent de studenten uit om de les in de klas bij te wonen. Dat heb ik een aantal keer gedaan en dat was een mooie toevoeging op het online-semester.

Wat heb je naast je studie nog meer ondernomen in Duitsland?

Het leven in Duitsland is mij erg goed bevallen. Omdat ik vooraf had gespaard en het DIA-Stipendium kreeg, was het voor mij mogelijk om mijn verblijf in Duitsland zonder bijbaan te financieren. Ik heb vrij veel tijd doorgebracht in de universiteitsbibliotheken. Dat waren bijzonder prettige werkplekken en het was gezellig om met medestudenten pauzes te houden. Ook heb ik veel gesport. Dat was onder andere via sportcursussen van de universiteit. Dat was ook een leuke manier om nieuwe studenten te leren kennen. Ik ben ook twee keer in Berlijn geweest, waarvan een keer voor een heel interessante excursie naar de Reichstag. En ik heb veel met medestudenten gezellig koffie en bier gedronken in een van de vele cafés, of zomers gezellig gebarbecued in een van de vele parken of bij meren. Uiteindelijk heb ik wel een aantal Duitse vrienden gemaakt maar het meeste contact was wel met andere internationale studenten van mijn master.

Wat zou je andere studenten die naar Duitsland willen gaan, aanraden?

Begin op tijd met het zoeken van een kamer. In Leipzig is het volgens mij redelijk makkelijk een kamer of appartement te vinden als je dat twee maanden voor de start van het nieuwe semester doet. Verder kan ik voor het studeren aan de Universität Leipzig aanraden om de verschillende bibliotheken uit te proberen. De Albertina is de grootste en bekendste, maar er zit denk ik voor iedere student wat tussen. Daarnaast raad ik aan om zo snel mogelijk een fiets te kopen of een swapfiets te nemen. Dat is de makkelijkste en leukste manier om je door de stad te verplaatsen. En ontdek vooral de verschillende wijken van de stad want die zijn best verschillend. Ook de meren ten zuiden van de stad en de vele parken zijn de moeite waard. Ten slotte voor een persoonlijke interesse: voetbal. De wedstrijden van RB Leipzig zijn makkelijk te bezoeken en het voetbal is van hoge kwaliteit, maar voor het proeven van de echte lokale voetbalcultuur is een bezoek aan Chemie Leipzig of Lokomotive Leipzig wellicht een nog betere plek.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Het zou goed kunnen dat ik ga solliciteren voor het PhD-programma in Leipzig, omdat het erg goed aansluit op de master die ik hier heb gedaan. Ik kan mij dus goed voorstellen dat ik de komende jaren meer tijd in Duitsland door zal brengen. De positieve ervaringen hier in Leipzig hebben daar aan bijgedragen. Een andere reden waarom ik eerder voor langere tijd in Duitsland zou blijven dan in Polen (waar ik eerder heb gestudeerd) is de taal. Ik kan hier bijna alles goed verstaan, ook daarom zie ik mezelf hier nog voor langere tijd wonen.


top