© Karmijn Simons
© Karmijn Simons

“Het is moeilijk je hier te vervelen”

Interview met Karmijn Simons, in 2013-2014 student in Leipzig.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om naar Leipzig te gaan?

Ik wilde de Duitse taal goed leren. Ik sprak en schreef ik al vloeiend Engels, doordat ik een jaar in Amerika had gewoond, maar Duits vind ik net zo belangrijk. Aan de Haagse Hogeschool volgde ik wel Duitse lessen, maar in de praktijk leer je toch tien keer sneller. Van tevoren had ik niet echt een idee over wat nu de meest boeiende studentenstad van Duitsland zou zijn, maar mijn docent Duits vertelde mij dat Leipzig heel leuk is. Dat bleek ook te kloppen!

Hoe stond het precies met je Duitse taalvaardigheid voor vertrek?

Ik vond zelf dat mijn Duits niet zo goed was en was er best onzeker over. Daarom had ik me van tevoren aangemeld voor de Sprach- und Orienterungskurs van de universiteit in Leipzig. Deze begon drie weken voor het begin van het semester. Ik heb er veel van geleerd en kwam bovendien al meteen in contact met andere buitenlandse studenten, met wie ik al snel leuke dingen ging doen.

Is het vinden van woonruimte lastig in Leipzig?

Je moet er wel op tijd bij zijn, want anders zijn de beste plekken al vergeven. Ik ben zelf via het Studentenwerk in Leipzig aan een kamer gekomen. Je kunt je op de website aanmelden en vervolgens kan je aangeven in welke studentenflat je wilt wonen. Gelukkig was ik er snel bij, waardoor ik met drie Duitse meisjes in een Studentenwohnheim in het centrum kon wonen. Ik kreeg vaak te horen dat ik veel geluk had dat ik daar woonde, want er zijn veel studenten die ver buiten het centrum zitten.

Hoe heb je de eerste periode na aankomst in Leipzig ervaren?

De eerste paar weken gingen heel snel. Via de taalcursus kende ik al gauw veel mensen en zo rol je uiteindelijk van het één in het ander. In Duitsland houden ze erg van papierwerk, dus in het begin was het veel gegevens invullen. Maar als dat eenmaal is afgerond, is het allemaal ook zeer goed geregeld.

Hoe heb je je verblijf in Leipzig bekostigd?

Ik kreeg een Erasmus-beurs, een OV-vergoeding en uitwondende studiefinanciering. Leipzig is erg goedkoop, dus met deze beurzen kwam ik iedere maand prima uit.

Wat vond je van het onderwijs en de docenten in Leipzig?

De kwaliteit van het onderwijs is erg goed. Zo worden bijvoorbeeld alle slides van tevoren op een website gezet en veel docenten verwachten tijdens hoorcolleges interactie. De studenten zijn zeer gemotiveerd. De docenten zijn toegankelijk; ik ben in de eerste week na ieder college naar de docent  toegegaan om mezelf voor te stellen. Wanneer ik iets niet wist, kon ik het ook makkelijk vragen tijdens college, of achteraf per e-mail.

Hoe was het contact met je medestudenten in Leipzig?

Ik zat in bijna ieder college met andere Erasmus-studenten die ik tijdens de Sprach- und Orienterungskurs had leren kennen. En er schoven andere uitwisselingsstudenten bij ons aan. Ik sprak ook regelmatig met Duitse studenten, maar het contact met andere buitenlandse studenten is toch sneller gelegd. Dat komt waarschijnlijk ook door de vele Erasmus-feestjes en tripjes die worden georganiseerd, waardoor je al snel naar elkaar toe trekt.

Is er buiten de Erasmus-feestjes ook een levendig uitgaansleven in Leipzig?

Jazeker, je hebt hier voor ieder wat wils. Karli is hier bijvoorbeeld een bekend fenomeen: een lange straat met veel clubs en cafés, maar ook genoeg tentjes waar je koffie en thee kan drinken. Ik ging graag naar Karli, maar mijn favoriet was Westwerk: een alternatieve club in een oud fabriekspand.

Heb je nog goede adviezen voor andere studenten die naar Duitsland gaan?

Neem zelf initiatief! Wil je dat er wat gebeurt, onderneem dan actie. Wil je nieuwe mensen leren kennen? Geef je dan op voor verschillende activiteiten en je ontmoet vanzelf leuke mensen. Ook op de universiteit is dat zo: bevalt een vak niet of snap je iets niet? Vraag het aan de docent of ga naar de coördinator toe.

Zou je andere Nederlandse studenten aanraden om in Leipzig te gaan studeren?

Ik kan het ze zeker aanraden. Behalve dat het een goedkope stad is, is het ook een echte studentenstad. Het is moeilijk je hier te vervelen en je hebt altijd wel aanspraak. Leipzig ligt ook dichtbij andere leuke steden. Zo ben ik zelf al naar Boedapest, Krakau en Praag geweest in de korte tijd dat ik hier zit.

Ben je van plan om na je studie nog langer daar te blijven of om later nog eens naar Duitsland terug te keren?

Ja, ik wil sowieso terug naar Duitsland. Misschien wil ik volgend jaar stage lopen in Berlijn en daarna sta ik er zeker voor open om een baan te zoeken in Duitsland. Het hoeft niet per se voor altijd te zijn, maar voor een aantal jaar lijkt mij zeker niet verkeerd. Het land bevalt me goed.


top