Tobias Kisjes
Tobias Kisjes

"Ik ben enorm blij dat ik naar Berlijn ben gegaan"

Tobias Kisjes studeerde een semester International Business aan de Hochschule für Technik und Wirtschaft in Berlijn.

Hoe was je studietijd in Berlijn?

Het was erg leuk om in Duitsland te wonen. Berlijn is mij erg goed bevallen. Door de coronamaatregelen kon ik helaas niet veel ondernemen. Gelukkig had de school corona-proof activiteiten georganiseerd waardoor ik mijn medestudenten kon ontmoeten. Dit zorgde ervoor dat ik veel vrienden heb gemaakt in de eerste week. Dit was erg fijn want het hielp erg met het opvullen van mijn tijd hier. Toen veel dingen weer opengingen, ben ik vaak met mijn vrienden naar het terras geweest. Het elke keer moeten testen was jammer, maar gelukkig kon dat gratis.

Ik ben in Berlijn redelijk druk geweest met mijn studie. Ik had elke dag minstens twee uur les en op sommige dagen wel acht. Dat was een groot verschil met mijn hogeschool in Nederland. Het was gelukkig wel te overzien. Dit kwam mede door de leuke docenten.

Hoe waren de praktische zaken rondom je studie geregeld?

Met wat moeite wist ik gelukkig een kamer te vinden. Ik had me eerst aangemeld om op de campus te wonen, maar die kamers zaten helaas vol. Via de website van de school kwam ik met andere mogelijkheden in aanraking. Het was even zoeken, maar ik heb uiteindelijk een mooi plekje gevonden.

Qua coronamaatregelen ben ik niets nieuws tegengekomen. Dit kwam mede omdat de regels in Nederland op dat moment strenger waren dan in Duitsland. Voor mij was dat een enorme meevaller. Verder liggen de prijzen in Duitsland meestal wat lager dan in Nederland. Hierdoor hoefde ik minder te letten op geld en hield ik nog meer over om aan andere dingen te besteden.

Heb je tips voor studenten die naar Duitsland gaan?

Ik heb twee belangrijke tips:

1. Spring in het diepe. Het klinkt erg cliché, maar het is waar. Zelf vind ik het erg lastig om mijzelf voor te stellen in grote groepen. Daarom vond ik het begin van mijn tijd in Berlijn heel spannend. Maar ik wist mezelf toch zover te krijgen en ik ben enorm blij dat ik het gedaan heb. Ik heb hierdoor ontzettend leuke mensen leren kennen en heb de tijd van mijn leven gehad.

2. Je bent niet de enige. Dit is meer een aanvulling op mijn eerste tip, maar het is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Als je naar een nieuw land gaat vraag je je af of de mensen je wel leuk gaan vinden. Maar je bent niet enige die dat denkt. Er zijn zoveel andere uitwisselingsstudenten die ook voor hun eerste jaar komen en zich precies hetzelfde afvragen. Dus maak je niet druk.


top