Foto: Casper Bouwmeester (studeerde in Leipzig)
Foto: Casper Bouwmeester (studeerde in Leipzig)

Joint en Double degree programmes in het WO

Joint en double degrees van samenwerkende Nederlandse en Duitse universiteiten

Een van de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) studie in Duitsland is deelname aan een joint programme. Dit zijn studies die door twee of meer onderwijsinstellingen gezamenlijk zijn opgezet en waarbij je dus onderwijs volgt op verschillende universiteiten. Aan het eind van zo’n gezamenlijk programma krijgen afgestudeerden ofwel een joint degree ofwel een double degree. Een double degree betekent dat je van beide universiteiten elk een apart diploma krijgt. Een joint degree is een diploma dat gezamenlijk door de betrokken universiteiten wordt uitgegeven.

Onderaan vind je een overzicht van joint programmes. Soms gaat het om samenwerking tussen alleen een Nederlandse en een Duitse universiteit, soms zijn er meer universiteiten uit andere landen bij betrokken en is het combineren van een studieverblijf in Nederland en Duitsland slechts één van de opties binnen de opleiding. Daarnaast staan nog andere joint programmes op de lijst die niet tot een joint of double degree leiden.

Staat een joint programme er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar duitslanddesk-dia@uva.nl. We nemen dan z.s.m. contact met je op.

 

Joint degrees:

Universiteit van Amsterdam

Master Journalism, Media and Globalisation (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: Universität Hamburg

Overige partneruniversiteiten: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole; Aarhus Universitet; City University London; University of Wales, Swansea

Deze master richt zich op de manier waarop journalistiek en media veranderen door de toenemende globalisering, modernisering en commercialisering, maar ook door professionele ontwikkelingen. Het eerste jaar studeer je in Aarhus, Denemarken. Daarna kun je je specialiseren in één van vier verschillende studierichtingen: Media and Politics (Universiteit van Amsterdam), War and Conflict (University of Wales, Swansea), Business and Finance Journalism (City University London) of Comparative and Transcultural Approaches (Universität Hamburg). Ook zijn er uitwisselingsmogelijkheden met Berkeley, Sidney of Santiago de Chile.

Taal: Engels

 

European Laweyer Programme

Duitse partneruniversiteit: Humboldt Universität Berlin 

Overige partneruniversiteiten: King's college London, Universiteit Parijs 2 Pantheon-Assas, Universiteit Sapienza Rome, Kapodistria Universiteit Athene en Katholieke Universiteit Lissabon. 

Het European Lawyer Programma is een samenwerkingsverband tussen een aantal Europese topuniversiteiten, waarbij je de mogelijkheid krijgt om in drie hoofdsteden te studeren. Naast je bachelor aan de UvA, volg je twee masterprogramma's in Londen, Berlijn, Parijs, Rome, Athene of Lissabon. 

Taal: Engels 

 

Universiteit Delft

Master of Applied Earth Sciences: Track Applied Geophysics

Duitse partneruniversiteit: RWTH Aachen

Overige partneruniversiteiten: ETH Zürich

Dit tweejarige masterprogramma traint studenten in geofysische en vergelijkbare aspecten van milieutechnisch onderzoek, onder andere voor de exploitatie van koolwaterstof- en geothermische energie. De studenten studeren niet alleen in Delft, maar behalen ook 34 ECTS-punten in Zürich en 25 ECTS-punten in Aken.  

Taal: Engels

 

Rijksuniversiteit Groningen 

NOHA Master in International Humanitarian Action (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: Ruhr-Universität Bochum

Overige Partneruniversiteiten: Université Catholique de Louvain; Aix-Marseille Université; University College Dublin; Vilniaus Universitetas; Uniwersytet Warszawski; Universidad de Duesto; Uppsala Universitet

Na een kort gezamenlijk begin in Warschau studeer je aan de universiteit waar je in eerste instantie geregistreerd staat. In het tweede semester gaan de studenten naar een andere universiteit, naar gelang hun specialisatie. De specialisatie die Bochum aanbiedt, is International Institutions in Humanitarian Emergencies. Het derde semester is gereserveerd voor het schrijven van een scriptie. Dit kan aan verschillende universiteiten worden gecombineerd met een stage.

Taal: Engels, Frans en Spaans (Frans alleen in Louvain en Aix-Marseille, Spaans in Duesto)

 

Master in Euroculture (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: Georg-August-Universität Göttingen

Overige partneruniversiteiten: Università degli Studi di Udine; Universidad de Deusto, Bilbao; Palacky Univerisity Olomouc; Uniwersytet Jagiellonski w Krakowie; Uppsala Universitet; Université de Strasbourg

Deze master houdt zich bezig met Europese cultuur in al haar facetten. Studenten beginnen aan de thuisuniversiteit voor één semester en gaan vervolgens naar een andere universiteit voor het tweede semester. In het tweede jaar kunnen studenten kiezen uit een onderzoeks- of professioneel traject.

Taal: Engels

 

Radboud Universiteit Nijmegen

Master Nederland-Duitsland-Studies

Partneruniversiteit: Westfälische Wilhelms-Universität Münster

Als je in Duitsland, Nederland, de verschillen en de banden tussen beide landen geïnteresseerd bent, is dit een master voor jou. Duitsers en Nederlanders met verschillende studieachtergronden in de geestes- en sociale wetenschappen studeren samen één jaar in Nijmegen en één jaar in Münster.

Taal: Nederlands en Duits

 

Universiteit Twente

Bachelor Public Governance across Borders

Duitse partneruniversiteit: Westfälische Wilhelms-Universität in Münster

Ben je geïnteresseerd in de Europese politiek en lijkt het je leuk om innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen in de besturing van een systeem zoals de Europese Unie? Dan is deze studie interessant voor jou. Je leert verschillende aspecten van besturing en politiek in de Europese Unie te analyseren en te evalueren. Je houdt je bezig met politicologie, economie, rechtswetenschap en sociologi waarbij de vakspecifieke inhoud vooral op het proces van de Europese integratie gericht is. De studie duurt drie jaar en vindt het eerste jaar in Münster plaats en het tweede jaar in Twente. In het derde jaar heb je de mogelijkheid om eigen zwaartepunten in je studie aan te brengen. Zo kan je kiezen of je een semester in Münster of Twente studeert, maar je kunt ook kiezen voor een stage of Erasmus-semester in het buitenland. De kosten voor deze bachelor zijn voor de semesters in Münster ongeveer 230 euro per semester en voor de studietijd in Twente ongeveer 1900 euro per jaar. 

Taal: Duits en Engels 

 

International Master in Cartography

Duitse partneruniversiteiten: Technische Universität München, Technische Universität Dresden

Overige partneruniversiteit: Technische Universität Wien

Vanaf het studiejaar 2015-2016 doet de Universiteit Twente mee aan deze internationale cartografiemaster. Twee jaar lang bestudeer je alle aspecten van de cartografie en geo-informatiesystemen aan vier verschillende universiteiten. Zo word je in staat gesteld geografische gegevens te analyseren en visualiseren. Je kunt vervolgens aan de slag in zowel de industrie als de wetenschap. Het eerste semester van de studie studeer je in München, waar je je ook aanmeldt voor de opleiding. Vervolgens ga je een semester naar Wenen en Dresden. In het laatste semester schrijf je je scriptie in Enschede.

Taal: Engels

 

Universiteit Maastricht

International Joint Master of Research in Work and Organizational Psychology

Duitse partneruniversiteit: Universiteit Leuphana

Overige partneruniversiteit: Universiteit van Valencia

Deze master is geschikt voor mensen die zich willen bezighouden met het verbeteren van organisaties en hoe mensen daarbinnen functioneren. Bij deze master wordt ingegaan op de vraag hoe je het best het potentieel uit de mensen te halen die voor een organisatie werken. Deze master bereidt je voor op een wetenschappelijke carrière op dit gebied. 

Taal: Engels

 

Universiteit Wageningen

Master of Science in European Forestry 

Duitse partneruniversiteit: Universiteit van Freiburg 

Overige partneruniversiteit: Universiteit van Oost-Finland, Parijs Instituut voor technologie en leven, voedsel en omgevingswetenschappen, Boku Universiteit voor natuurlijke hulpbronnen en levenswetenschappen in Wenen, Universiteit voor argrarische wetenschappen Zweden, Universiteit van Lleda (Spanje) en de Transilvania universiteit van Brasov (Roemenië). 

Deze master biedt studenten een master over beleid op het gebied van natuurlijke hulpbronnen en natuur- en bosbeleid. Het doel hierbij is om studenten te onderwijzen op het gebied van duurzaam beleid gecombineerd met het bedrijfsleven in deze sector. Geassocieerde partners in Brazilië, Canada en China en geassocieerde industriële en wetenschappelijke partners dragen bij aan de uitvoering van het programma. 

Taal: Engels 

 

Double degrees:

Universiteit van Amsterdam

Master Germanistik AMBO

Duitse partneruniversiteit: Ruhr-Universität Bochum

Deze opleiding beslaat vier semesters, waarvan je de eerste twee semesters in Amsterdam doorbrengt en de andere twee semesters in Bochum. De opleiding is een gezamenlijk programma dat aansluit bij de individuele masteropleidingen Germanistiek van Bochum en van de UvA. Aan het einde van de opleiding heb je twee masters, één van de UvA (M.A. Literature and Culture, German) en de ander van de universiteit van Bochum (M.A. Germanistik).

Taal: Nederlands en Duits

 

Vrije Universiteit Amsterdam

NEURASMUS master in Neuroscience (Erasmus Mundus)

Duitse partnerinstelling: Charité Berlin (ook de universiteit Göttingen is bij dit programma betrokken, maar als je daar de opleiding begint, is een combinatie met Amsterdam niet mogelijk)

Overige partneruniversiteiten: Université Victor Segalen Bordeaux 2; Universidade de Coimbra en de Université Laval in Québec (Canada)

Deze tweejarige master neurowetenschappen kent verschillende specialisaties. De stad waarin je studeert is afhankelijk van de specialisatie die je kiest.

Taal: Engels

 

Technische Universiteit Delft

Master Computer Simulation for Science and Engineering (COSSE) (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteiten: Technische Universität Berlin; Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg;

Overige partneruniversiteiten: KTH Stockholm

Bij deze tweejarige Erasmus Mundus master leer je wetenschappelijke computersimulaties te ontwerpen. Het eerste jaar studeer je aan één van de universiteiten van het consortium en in het tweede jaar aan een andere, waarbij het combineren van beide Duitse universiteiten niet mogelijk is.

Taal: Engels

 

European Wind Energie Master 

Duitse partneruniversiteit: Carl von Ossietzky Universität Oldenburg 

Overige partneruniversiteiten: Technical University of Denmark en Norwegian University of Science and Technology

Deze master bereidt studenten voor op een carrière in de windenergie. Dit kan zowel op academisch niveau of in het bedrijfsleven. Het is een tweejarige master verspreid over vier universiteiten. 

Taal: Engels 

 

UNESCO-IHE Institute for Water Education Delft

Floodrisk Master (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: Technische Universität Dresden

Overige partneruniversiteiten: Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona; Univerzi v Ljubljani, Ljubljana (Slovenië)

Twee jaar lang bestudeer je in deze master alles rondom overstromingsrisico’s. Studenten beginnen in het eerste semester in Delft en gaan voor het tweede semeste naar Dresden. Het derde semester is opgedeeld in één blok in Barcelona en één in Ljubljana. In het laatste semester schrijf je je scriptie in één van de vier steden.

Taal: Engels

 

Rijksuniversiteit Groningen

MEME Erasmus Mundus Master Programme in Evolutionary Biology

Duitse partneruniversiteit: Ludwig-Maximilians-Universität München

Overige partneruniversiteiten: Université de Montpellier 2; Uppsala Universitet; Harvard University

Studenten beginnen in Groningen of Uppsala. Daarna hebben ze de keus tussen München en Montpellier. Vervolgens kunnen studenten kiezen aan welke universiteit ze verder studeren en onderzoek doen. Daarbij bestaat voor een beperkt aantal studenten ook de mogelijkheid naar Harvard te gaan.

Taal: Engels

 

Master in Language and Communication Technologies (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: Universität des Saarlandes, Saarbrücken

Overige partneruniversiteiten: Univerzita Karlova, Prague; Université de Lorraine, Nancy/Metz; Universidad del Pais Vasco, Bilbao/Victoria del Gasteiz/San Sebastian; Università degli Studi di Trento; L-Università ta’ Malta, Msida/Valletta

De master kent twee studierichtingen, Language Technology en Computer Science. Voor beide moet een minimum aantal studiepunten worden gehaald, maar in de vrije ruimte kan men één richting verdiepen. Zowel de universiteit Groningen als de universiteit van het Saarland richten zich op de eerste specialisatie en zijn dus goed met elkaar te combineren. Je studeert aan twee universiteiten van het consortium en krijgt aan het eind van beide universiteiten een diploma.

Taal: Engels

 

CEMACUBE Master in Biomedical Engineering (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: RWTH Aachen

Overige partneruniversiteiten: Trinity College Dublin; Universiteit Gent; ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE, Praag

De master in Biomedical Engineering duurt twee jaar. Het eerste jaar studeer je aan je thuisuniversiteit, in het derde semester ga je naar het buitenland voor een specialisatie. De RWTH biedt de specialisaties Artificial Organs and Implants en Tissue Engineering aan. Studenten krijgen een degree van beide universiteiten waar ze gestudeerd hebben.

Taal: Engels

 

Master of Science in Water and Coastal Management

Duitse partneruniversiteit: Carl von Ossietzky Universität Oldenburg

In deze tweejarige master komen milieu- en socio-economische planning en ruimtelijke ordening bij elkaar, met als doel het duurzaam beheer van water- en kustbronnen. Studenten studeren één jaar in Groningen en één jaar in Oldenburg. In Groningen ligt de nadruk op ruimtelijke wetenschappen, in het bijzonder watermanagement, ruimtelijke ordening en infrastructuurplanning; in Oldenburg wordt studenten de gelegenheid geboden meer te leren over het mariene milieu en over duurzaam management.

Taal: Engels

 

Double Degree Master International Development Economics

Duitse partneruniversiteit: Georg-August-Universität Göttingen

Deze studie houdt zich bezig met internationale markten en de verbindingen tussen nationale economieën. Studenten die in Groningen beginnen, gaan het tweede en het derde semester naar Göttingen en schrijven hun scriptie vervolgens weer in Groningen onder begeleiding van docenten van beide universiteiten.

Taal: Engels

 

Double Degree Master Marketing & Finance:

Duitse partneruniversiteit: Universität Münster

Het eerste jaar in Groningen van deze tweejarige master zal vooral draaien om het analyseren en verwerken van data en biedt de mogelijkheid om vakken te volgen omtrent Market Intelligence. Tijdens het tweede jaar in Münster zullen de studenten zich meer focussen op strategic marketing management and finance en bezig zijn met een research paper.

Taal: Engels

 

Innovative Medicine

Duitse partneruniversiteit: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg

Overige partneruniversiteit: Uppsala universiteit (Zweden)

IMIM-studenten brengen hun eerste jaar van het tweejarige masterprogramma oor aan de Europese partneruniversiteit die gezien hun specifieke kennis en ervaring het beste bij hen past. Voor het tweede jaar van je master heb je de mogelijkheid om naar Groningen of Uppsala te gaan. Aangezien het masterprogramma dat ten grondslag ligt aan het IMIM-curriculum in Heidelberg een eenjarig prigramma is, is het helaas niet mogelijk om het tweede jaar van de IMIM aan de universiteit van Heidelberg door t ebrengen. Om in Duitsland en Nederland te kunnen studeren, moet men tijdens het eerste jaar van de studie in Heidelberg studeren. Daar volg je 4 verpluchte vakken en een keuzevak. Vervolgens wordt de Master beëindigt in Groningen met een research paper. 

Taal: Engels

 

Universiteit Maastricht

European Studies (Research Master)

Partneruniversiteit: Universität Köln

Deze master bereidt toekomstige PhD-studenten en Europa-analisten voor, op een toekomst waarin ze in staat zijn om ingewikkelde Europese vraagstukken te onderzoeken. Studenten volgen het eerste jaar in Maastricht en het tweede jaar in Keulen. De scriptie wordt onder begeleiding van docenten aan beide universiteiten geschreven.

Taal: Engels

 

Radboud Universiteit Nijmegen

Master Transnational Ecosystem-based Watermanagement

Partneruniversiteit: Universität Duisburg-Essen

Op een interdisciplinaire wijze leren studenten alle aspecten van water-management en de transnationale aspecten daarvan kennen. Daarbij wordt het stroomgebied van de Rijn als belangrijkste casus genomen. Studenten zitten van Sep-Jan gezamenlijk in Nijmegen en van Feb-Aug in Duisburg en Essen. In semester 3 en 4 studeer je in Nijmegen of in Duitsberg en Essen. 

Taal: Engels

 

Erasmus Universiteit Rotterdam

European Master in Law and Economics (Erasmus Mundus)

Duitse partneruniversiteit: Universität Hamburg

Overige partneruniversiteiten: Aix-Marseille Unversité; Università di Bologna; Universiteit Gent; University of Haifa; Indira Gandhi Institute for Development Research Mumbai; Universität Wien; Szkola Glówna Handlowa w Warszawie, Warsaw

Deze master die recht en economie combineert, biedt studenten een groot aantal mogelijkheden aan de verschillende universiteiten van het consortium te studeren. Naar gelang aan welke universiteiten je studeert krijg je aan het eind een double of soms zelfs triple degree.

Taal: Engels

 

Universiteit Tilburg

International Master in Cross-Cultural Economic Psychology

Duitse partneruniversiteit: Universität Osnabrück

Interculturele competenties worden steeds belangrijker in een geglobaliseerde wereld. Studenten economische psychologie in Tilburg kunnen van de unieke expertise op het gebied van interculturele psychologie in Osnabrück profiteren en een double degree behalen. Je krijgt dan een diploma in sociale en interculturele psychologie van beide universiteiten. Het eerste semester van de master vindt in Tilburg plaats. Vervolgens ga je een jaar naar Osnabrück en sluit daarna je studie in Tilburg af.

Taal: Engels en Duits

 

Universiteit Twente

Master in Innovation and Entrepreneuship

Partneruniversiteit: Technische Universität Berlin

Voor studenten die een master Business Administration aan de universiteit Twente volgen, bestaat de mogelijkheid deze als double degree met de TU Berlin te doen. Studenten verblijven in het tweede en derde semester in Berlijn. Je kunt de master ook aan de TU beginnen.

Taal: Engels

 

Universiteit Utrecht

Joint International Master in Sustainable Development

Duitse partneruniversiteit: Universität Leipzig

Overige partneruniversiteiten: Karl-Franzens-Universität Graz; Università Ca’ Forscari Venezia

Duurzame ontwikkeling wordt in deze master op een interdisciplinaire manier behandeld. De opleiding verleent zowel studenten uit de natuurwetenschappen als studenten sociale wetenschappen toegang. Wanneer je in Utrecht begint, kan je  zowel in het tweede als ook in het derde semester in Leipzig studeren.

Taal: Engels, Duits en Italiaans (Duits of Italiaans alleen wanneer in derde semester voor Graz of Venetië wordt gekozen)

 

Master in European Governance

Duitse partneruniversiteit: Universität Konstanz

Overige partneruniversiteiten: Masarykova Univerzita, Brno en University College Dublin (Ierland)

Op een interdisciplinaire manier behandelt deze master alle problemen en uitdagingen rondom het besturen van Europa. Studenten kiezen in het eerste jaar tussen een verblijf in Konstanz, Brno of Dublin, waarbij Konstanz een focus op internationale betrekkingen heeft, en gaan voor het tweede jaar naar Utrecht.

Taal: Engels

 

Universiteit Wageningen

MSc Management, Economics and Consumer Studies

Duitse partneruniversiteit: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

Overige partneruniversiteiten: Debreceni Egyetem, Debrecen; Università Cattolica del Sacro Cuoro, Milaan; Szkola Glówna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warsaw

Deze master concentreert zich op de onderlinge relatie tussen producenten, consumenten en de samenleving in zijn geheel. In de variant met Bonn maakt deze double degree het mogelijk de master Management, Economics and Consumer Studies te combineren met de master Agricultural and Food Economics in Bonn. Voor een double degree moet je 60 ECTS in Wageningen gedaan hebben (dus één jaar) en vervolgens anderhalf jaar in Bonn studeren.

Taal: Engels

 

Overige programma's:

Universiteit van Amsterdam

Research MA Media Studies/International Master in Audiovisual and Cinema Studies

Duitse partneruniversiteit: Goethe-Universität Frankfurt; Ruhr Universität Bochum

Overige partneruniversiteiten: Birkbeck College London; Università Cattolica del Sacre Cuore di Milano; Università degli studi Udine; Università degli studi Roma 3; Universitat Pompeu Fabra de Barcalona; Université Charles de Gaulle Lille 3; Université de Liège; Université de Paris Ouest Nanterre la Défense; Université Paris 3 Sorbonne nouvelle

Wie in Amsterdam de research-master Media Studies volgt, heeft de mogelijkheid om  voor een periode bij een andere universiteit in het buitenland te studeren, die deel is van het consortium, waaronder twee Duitse universiteiten, in Bochum en Frankfurt.

Taal: Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans (per universiteit verschillend)

 

Maastricht School of Management

Master of Management and Engineering in Production Systems

Duitse partneruniversiteit: RWTH Aachen

Deze tweejarige master richt zich op een de combinatie van technologie en management. Aan de RWTH Aachen volgen de studenten werktuigbouwkunde en aan de Maastricht School of Management doen zij de bijbehorende kennis van management op. De colleges vinden dan ook in beide steden plaats.  De master leidt tot een single degree (van de RWTH).

Taal: Engels


top