10 tips om gratis online Duits te leren

Overweeg je een studieperiode of stage in Duitsland maar ben je onzeker over je taalniveau? Begin alvast met Duits oefenen online! Hieronder hebben wij een aantal links verzameld waarmee je meteen zelf aan de slag kunt. Ook handig als je je Duits na een studie of cursus op peil wilt houden. Veel plezier!

Daarnaast is het aan te raden een taalcursus te volgen. Dit kan in Nederland, bijvoorbeeld bij het Goethe-Institut, of in Duitsland. Veel universiteiten en Fachhochschulen bieden speciale, voordelige cursussen aan voor internationale studenten. Lees hier meer over de taaleisen voor een studie in Duitsland

1. Deutsche Welle

De omroep Deutsche Welle heeft een groot gedeelte van haar website gewijd aan het leren van de Duitse taal. Hier vind je een heleboel interessante teksten en filmpjes om Duits te oefenen op verschillende niveaus. Leer bijvoorbeeld alvast een aantal Duitse (studenten)steden kennen en beantwoord er vervolgens vragen over: heb je alles goed begrepen? Daarnaast vind je hier dagelijks filmpjes met langzaam gesproken Nachrichten (nieuwsberichten) en zijn er diverse podcasts te beluisteren zoals Wort der Woche, Alltagsdeutsch, Dialektatlas en Spachbar.

2. Goethe-Institut

Naast cursussen op hun diverse locaties kan het Goethe-Institut je ook online helpen met je Duits. Meld je bijvoorbeeld aan voor de online community Deutsch für Dich, waar je interactieve leerspelletjes kunt doen en via groepen in contact kunt komen met anderen die Duits leren. Ook een echte aanrader is de website Step into German, waar je onder andere moderne Duitstalige muziek inclusief songtekst kunt luisteren en er vragen over kunt beantwoorden, zodat je goed kunt controleren of je alles goed hebt begrepen. Daarnaast kun je hier ook luisteren naar podcasts zoals Grüße aus Deutschland. Kijk hier voor een overzicht (in het Nederlands) van alle services van het Goethe-Institut waarmee je gratis Duits kunt oefenen. Ten slotte heeft het Goethe-Institut samen met o.a. ARD Alpha de gratis app Ankommen ontwikkeld, speciaal voor mensen die net aankomen in Duitsland en onder andere met de taal willen oefenen.


3. Apps

Duits oefenen terwijl je op de bus staat te wachten of in de rij bij de supermarkt: dat kan direct op je smartphone. De meest bekende app om vreemde talen, waaronder Duits, te leren is Duolingo (ook te gebruiken via de website). Met deze service kun je je eigen dagelijkse doel vaststellen: hoeveel minuten wil je met Duits bezig zijn? Vervolgens krijg je elke dag in themablokken korte opdrachtjes in de vorm van open- en meerkeuzevragen waarbij je moet vertalen, luisteren, en zelfs spreken. Je wordt beloond voor het aantal dagen dat je het volhoudt. Omdat de app zo populair is, vind je bij vrijwel elke vraag toevoegingen van andere Duitslerenden of Muttersprachler die de test vóór jou deden. Wel jammer: je kunt Duits alleen leren met Engels als basistaal, nog niet vanuit het Nederlands. Wil je dagelijks oefenen met de Duitse grammatica? Kijk eens naar deze der die das App of oefen de vervoeging van Duitse bijvoeglijk naamwoorden. Om je woordenschat te verbreden kan je de WRTS app downloaden. Dit is natuurlijk slechts een kleine selectie: zoek gewoon eens in de App Store naar "German" of "Duits" en kijk wat het beste bij je past. 


4. Blogs over de Duitse taal

Als je meer Duits wilt lezen en tegelijkertijd de Duitse cultuur wilt leren kennen, raden we je aan eens te kijken naar diverse blogs over de Duitse taal. Een goede Nederlandstalige website met veel mogelijkheden voor het oefenen van alle aspecten van de taal is Duits.de. Deze site is speciaal gericht op Nederlanders met een sectie voor leerlingen en een sectie voor Duits-docenten. Daarnaast zijn er veel Engelstalige blogs actief. Op de German Language Blog vind je bijvoorbeeld regelmatig nieuwe posts met grappige en interessante thema's, altijd compleet met een uitgebreide woordenlijst. Wat dacht je van Duitse kapsels of een typisch Duits ontbijt? En kijk ook eens naar de deutschlernerblog: hier vind je veel Duitse uitdrukkingen en spreekwoorden maar ook online oefeningen en de serie 'Deutsch lernen mit Cartoons'. Handig: je kunt precies aangeven welk niveau jij hebt en geschikt materiaal vinden. Op de (vrijwel geheel Duitse) website Slow German van de Münchner journaliste Annik Rubens vind je ook ontzettend veel zoals podcasts (incl. pdf met volledige tekst), de nieuwste Duitse muziek en Vokabeln (woordjes) om te stampen. Verder kunnen we je ook Your Daily German aanraden, hier krijg je niet alleen dagelijks een Duits woord dat uitgebreid wordt toegelicht, maar ook veel uitleg over grammatica en oefeningen om te downloaden. Dit is maar een kleine selectie van het enorme aanbod, hier vind je nog veel meer blogs die je helpen met Duits leren.

5. Radio luisteren

Een van de makkelijkste manieren om met Duits bezig te blijven als je niet veel tijd hebt, is het online luisteren naar Duitse radiozenders (gratis). Zet ze aan op de achtergrond en vrijwel ongemerkt verbetert je Duits. Ben je een beginner en begrijp je niets van de reguliere uitzendingen? Probeer eens Ohrenbär (rbb), hier luister je naar verhalen voor kinderen die vaak een stuk gemakkelijker te begrijpen zijn. Is je Duits al op een hoger niveau? De hierboven genoemde websites bieden vaak podcats aan en we kunnen ook Sanft & Sorgfältig (Rundfunk Berlin-Brandenburg Radio eins) aanraden.

6. Dagelijks Duitstest per e-mail

Zou je elke dag wel iets willen doen aan je Duits, maar vergeet je het simpelweg? Dan is dit iets voor jou: via Nu Beter Duits kun je je aanmelden voor een dagelijkse Duitse test in je mailbox. Zo blijf je automatisch elke dag bezig met de Duitse taal, ook al is het maar voor een paar minuten. 

7. Vind een tandempartner

Een van de beste en leukste manieren om een nieuwe taal te leren is het samenwerken met een tandempartner: een persoon die jouw doeltaal als moedertaal heeft en juist jouw moedertaal wil leren. Er zijn een heleboel Duitsers die graag Nederlands willen leren. Door samen af te spreken, te skypen of te chatten oefen je je Duits, maar kijk je ook opeens heel anders naar de Nederlandse taal. Op deze website kun je bijvoorbeeld een partner vinden met wie je online of persoonlijk Duits kunt oefenen. Daarnaast bieden veel universiteiten en Fachhochschulen vergelijkbare platforms aan en kun je tandempartners vinden via groepen op Facebook. Op deze pagina vind je nog veel meer tips en handige links voor het vinden van een tandempartner.

 Vuko a.k.a. Meister Lehnsherr van Get Germanized

8. Video’s

Kijk je graag televisie of Youtube-filmpjes online? Doe dat eens in het Duits. Zo heeft de online Mediathek van ARD en ZDF een heleboel interessant en actueel materiaal, maar kijk ook eens naar Euromaxx van Deutsche Welle of  Yabla (handig: met Duitse en Engelse ondertiteling). Op Youtube kun je ook genoeg vinden. Met de populaire filmpjes van Get Germanized bijvoorbeeld is Duits leren zeker niet meer saai. Wekelijks zijn er nieuwe video’s van ca. 10 minuten met daarin Youtuber Vuko a.k.a. Meister Lehnsherr. De maffe video’s zijn grotendeels in het Engels, met daarin veel Duitse zinnen en woorden. Een ander leuke (wat serieuzere) Youtube-channel is Deutsch für Euch, waarop Katja beginners Duits leert via video’s van ca. 5 minuten over bijvoorbeeld het alfabet of gedag zeggen, maar ook vloeken in het Duits. En nog een aanrader is Learn German with Ania waar de enthousiaste Ania je Duitse woordjes en grammatica leert via korte filmpjes (half Duits, half Engels). Kijk je liever een goede serie? Hier vind je een overzicht van de beste Duitstalige series op Netflix

9. Literatuur

Houd je van lezen? Veel oudere Duitse literatuur kun je gratis (en legaal) downloaden via Project Gutenberg. Daarnaast kun je natuurlijk ook een boek aanschaffen in een (web)winkel, zoals Buecher.de en Amazon.de. Maar kijk ook eens naar boekwinkels in Nederland met een Duitse selectie: vaak kan het personeel je goed helpen aan leuke boeken voor jouw niveau. Een overzicht van dit soort boekwinkels en een paar leestips vind je hier.

10. Social media

Sociale media zoals Facebook, Twitter en Tumblr zijn uitermate geschikt om af en toe een Duits woord, uitdrukking, raadsel of artikel voorbij te laten komen, zonder er telkens actief naar op zoek te moeten gaan. Wij raden de volgende accounts aan:

En meer!

Anderen gingen ons voor en verzamelden ook al handige links om Duits te oefenen. Bekijk ze hieronder en klik je door je talloze mogelijkheden!


Foto credit:

Deutsche Welle

Goethe-Institut

Pngimg.com Free Images

PxHere

Clker Free Vector Images

Nu Beter Duits

State Library Victoria Collections, Flickr

Get Germanized

www.gutenberg.com

KissPNG

publicdomainpictures.net


top