Stage lopen in Duitsland

Stage lopen in Duitsland is een uitstekend idee. Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner en bij veel Nederlandse werkgevers is grote vraag naar werknemers met zogenaamde ‘Duitslandcompetenties’ (cultuur- en taalkennis, waaronder kennis van verschillen in bedrijfscultuur). Door een stage in het buitenland te doen, toon je bovendien aan over flexibiliteit en aanpassingsvermogen te beschikken. Kortom, het is een uitstekende aanvulling op je CV.

Stage lopen is voor Duitse studenten heel gewoon, ook in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Veel bedrijven en instellingen bieden stageplekken aan of staan open voor open sollicitaties. Stages zijn in Duitsland vaak onbetaald, maar dat varieert van bedrijf tot bedrijf en instelling tot instelling. Kortere zomerstages – in de zogenaamde vorlesungsfreie Zeit oftewel Semesterferien – behoren vaak ook tot de mogelijkheden.

Een stageplek vinden

Allereerst moet je natuurlijk een stageplek zien te vinden. Voor algemene informatie over stage lopen in het buitenland kun je terecht bij het bureau internationalisering van jouw opleiding – zij weten wat erbij komt kijken en hebben soms zelfs relevante contacten voor een geschikte stageplek.

Een andere mogelijkheid zijn bemiddelingsbureaus die helpen bij het vinden van een stageplek in het buitenland. Een volledige lijst van deze bureaus vind je op de website van WilWeg. Ook de door studenten gerunde organisatie aiesec bemiddelt stages in het buitenland. Wanneer je met deze organisatie naar Duitsland gaat, kun je in aanmerking komen voor een beurs van de DAAD.

Wil je zelf op zoek dan is de bedrijvendatabase van de Nederlands-Duitse Handelskamer een uitstekend beginpunt voor je zoektocht. Hierin vind je veel bedrijven die zowel in Duitsland als Nederland actief zijn.

Verder zijn er verschillende Duitse vacaturesites voor stages, zoals praktikumsanzeigen.info of praktikum-service.de. Voor meer informatie zie ook het overzicht op het Europäische Jugendportal. Een interessante internationale site is abroad-internships.com.

Duitse opleidingen hebben op hun website vaak ook een overzicht van relevante stages in de regio.

Erasmus

Wanneer je in het kader van je opleiding stage loopt in Duitsland, kun je hiervoor een Erasmusbeurs krijgen. Alleen voltijd-stages komen in aanmerking. De stage moet bovendien inhoudelijk iets met je studie te maken hebben. Als de stage vrijwillig is en niet bij het curriculum van de opleiding hoort, moet deze wel op een diplomasupplement worden vermeld. Meer informatie over de Erasmusbeurs vind je op de website van WilWeg

Minimumloon

Per 1 januari 2015 is in Duitsland een minimumloon ingevoerd dat in principe ook voor stages geldt. Dit minimumloon heeft een hoogte van 9,35 euro (sinds januari 2020). Er gelden echter een aantal uitzonderingen. Het minimumloon geldt niet:

  • wanneer de stage een verplicht onderdeel van een studie of opleiding is.
  • wanneer de stage in het kader van een studie of opleiding is (maar niet verplicht) en niet langer dan 3 maanden duurt.
  • wanneer de stage ter oriëntatie voor een te kiezen studie of opleiding is en niet langer dan 3 maanden duurt.

Lees meer over de regels rondom het mimimumloon voor stages in Duitsland op de website van de Duits-Nederlandse-Handelskamer.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over stage lopen in Duitsland op de website WilWeg.


top