Zomercursus in Duitsland

Wil je kennis opdoen combineren met nieuwe mensen leren kennen? Wil je bijvoorbeeld je Duits verbeteren in de bruisende hoofdstad Berlijn? Of wil je je bezighouden met Europese betrekkingen in de echte studentenstad Tübingen? Dan is een zomercursus in Duitsland echt wat voor jou.

Tegenwoordig is het volgen van een summer school of zomercursus aan een universiteit in het buitenland een populaire besteding van de zomervakantie voor veel studenten. Bij het volgen van zo’n zomercursus combineer je het leren kennen van een ander land en nieuwe mensen met het verwerven van kennis die in een internationale omgeving goed van pas kan komen. Naast buitenlandervaring en taalverwerving krijg je er vaak ook studiepunten voor. 

Verschillende mogelijkheden

Ook in Duitsland zijn deze zomercursussen zeer populair: je kunt kiezen uit meer dan 400 verschillende programma’s. De meer vakgerichte universiteiten, zoals de technische en economische, bieden voornamelijk verdiepende thema’s aan tijdens zogenaamde Fachkurse. Engels is hierbij in de meeste gevallen de voertaal. De meeste universiteiten bieden echter naast vakverdiepende programma’s ook summer schools aan waarin het draait om de Duitse taal en cultuur, vaak aangeduid als Sprachkurse. Bovendien bieden de meeste programma’s, naast het traditioneel volgen van colleges, excursies naar musea, bezoekjes aan lokale bezienswaardigheden en soms zelfs uitstapjes naar andere steden. Op de website van de DAAD vind je een handige database van alle Sprach- und Fachkurse in Duitsland

Kosten

De kosten voor een zomercursus variëren van rond de 200 tot ongeveer 2000 euro. Onder deze kosten vallen de cursusprijs en vaak ook het sociale programma. In een aantal gevallen zijn zelfs de kosten voor het verblijf en/of de maaltijden inbegrepen. 

Een greep uit het aanbod (zomer 2017)

Duitse leren en je verdiepen in culturele diversiteit in Heidelberg

Taalniveau: A1-C2

Kosten: 670 euro

Data: 1-30 aug

In het mooie Heidelberg kun je deze zomer een bijzondere taalcursus volgen, waarbij je naast de Duitse taal je ook bezighoudt met Cultural Diversity and Identity. Je kunt deelnemen met elk taalniveau Duits. Je volgt ca. 28 uur per week taallessen. In de middag kun je met deze opgedane kennis oefenen in speciale seminars over actuele onderwerpen en over Duitse cultuur en Landeskunde. Je kunt er maximaal vier ECTS mee verdienen. De enige voorwaarde voor deelname is dat je minimaal 18 jaar bent. De registratiedeadline is 15 juni. Lees meer.

Verdiep je in het thema mensenrechten aan de Freie Universität Berlin:

Taalniveau: B2

Kosten: 900 euro

Data: 22 juli - 19 aug

Taal: Engels

Internationale studenten van verschillende studierichtingen kunnen zich deze zomer verdiepen in het onderwerp mensenrechten in Berlijn. Dit onderwerp wordt op verschillen manieren benaderd: vanuit politicologie, geschiedenis en rechten. Er valt maximaal 4 ECTS mee te verdienen en de cursus beslaat twaalf uur per week. Bovenop de kosten komt eenmalig 250 euro, voor onder andere ICT-services en excursies. De registratiedeadline is 24 juni. Lees meer.

Duitse taal, cultuur en literatuur in Frankfurt am Main

Taalniveau: A1-C2

Kosten: 500 euro

Data: 2-30 aug

De Goethe-universiteit in Frankfurt am Main biedt de volgende cursus aan voor alle taalniveaus: German Language, Literature and Cultural Life. De eerste dag wordt jouw taalniveau getest, zodat je in de juiste groep terecht komt. Je besteedt 35 uur per week aan een taalprogramma in de ochtend en een middagprogramma met diverse workshops, lezingen over literatuur en taalkunde en excursies. Bij de cursuskosten is het lesgeld en het social program in de middag inbegrepen. Voor deelname aan deze cursus kun je tot 10 ECTS ontvangen. Lees meer.

Leer Duits in het centrum van Berlijn

Taalniveau: A1-C2

Kosten: 495 euro

Data: mei – okt (keuze uit 6 periodes van 4 weken)

 


 

In de bruisende Duitse hoofdstad kun je van mei tot en met oktober zes keer de cursus German Language: experience life and live in Germany volgen op de campus van de TU Berlin. Deze campus is zeer centraal gelegen, direct aan de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn. De cursus duurt vier weken en is bedoeld voor studenten en young professionals. Je bent 25 uur per week bezig met taallessen en je kunt er maximaal 4 ECTS mee verdienen. Accommodatie is niet bij de prijs inbegrepen, maar er wordt wel accommodatie aangeboden voor cursusdeelnemers. Lees meer.

Cursus rondom het wereldberoemde Wagner-festival in Bayreuth

Taalniveau: B2-C2

Kosten: 799 euro

Data: 8 aug - 1 sep

Taal: Duits

Muziekliefhebbers opgelet! In de  cursus Music and Musical Life in Germany van de universiteit Bayreuth leer je over regionale aspecten van het muzikale leven in Duitsland, terwijl je ook je Duitse taalkennis verbetert. Highlight is het Richard Wagner Festival, waar de buitenlandse studenten hun kunsten mogen tentoonstellen. Er zijn maximaal 5 ECTS mee te verdienen. Om deel te nemen is er een vereiste: je Duitse taal moet minstens B2-niveau zijn. De registratiedeadline is 15 juni. Lees meer.

Leren schrijven aan de Humboldt-Universität zu Berlin

Taalniveau: C1, C2

Kosten: 630 euro

Data: 24 juli – 18 aug

Taal: Duits

Ben je geïnteresseerd in schrijven, literatuur en de Duitse taal? Dan is deze cursus iets voor jou: Je leert Berlijn kennen door middel van Duitse en Engelse literatuur en ontdekt hoe je je eigen teksten nog meer kunt laten spreken. De cursus beslaat elf uur per week en je kan er maximaal 5 ECTS mee verdienen. De vereisten zijn dat je minimaal Duits op C1-niveau spreekt en daarnaast een goede kennis van het Engels hebt. De registratiedeadline is 15 mei. Lees meer.


top