Owen
Owen

"Absoluut een ervaring voor het leven!"

Owen studeerde in 2021 als onderdeel van zijn bachelor International Business een semester aan de CBS International Business School in Keulen. 

Hoe is de studieperiode in Keulen bevallen?

Mijn studie in Duitsland is mij zeer goed bevallen: het was tot nu toe één van de leukste periodes in mijn leven! Dit kwam vooral door de internationale setting van mijn uitwisseling en alle nieuwe mensen die ik heb leren kennen. Het niveau was voor mij redelijk gelijkwaardig aan dat van Nederland, al is het lastig vergelijken, omdat de opzet gewoon heel anders was. In Utrecht is elk vak op projectbasis terwijl ik in Duitsland voornamelijk aan het leren en lezen was. Mijn Duitse studiegenoten waren allemaal erg fijn om mee te werken en hielden zich altijd aan afspraken. Dit gold ook voor de mijn docenten. Dit heb ik als zeer prettig ervaren.

 

 

Natuurlijk was het jammer dat er corona was, maar op gegeven moment was je zo gewend aan de maatregelen dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakte. Ik merkte het vooral aan de avondklok en het vele testen voor toegang. Wel heb ik gelukkig aan het eind van mijn uitwisseling redelijk veel kunnen reizen. Ik ben in Berlijn, Bonn, München en Düsseldorf geweest.

 

Hoe heb je wonen in Duitsland ervaren?

Duitsland lijkt heel erg op Nederland en daarmee is het verblijf gemakkelijk te organiseren. Het grootste verschil was misschien nog wel dat je op veel plekken alleen contant kon betalen.

Ik woonde met twintig andere uitwisselingsstudenten in een huis en had daarmee een heel ander dagelijks leven dan in Nederland bij mijn ouders. Het was een superleuke en diverse groep en ik heb erg genoten van iedereen. Absoluut een ervaring voor het leven!

 

Hoe vond jij het om een uitwisseling te doen tijdens corona?

Het online onderwijs was op mijn hogeschool heel goed geregeld. Dit viel voor mij erg mee, omdat Duitsland toch een beetje bekend staat als “niet zo gemoderniseerd” land. Dus het was voor mij een aangename verassing dat alle online lessen goed verliepen.

 

Heb je nog tips voor andere studenten die in Duitsland gaan studeren?

Omdat mijn woonsituatie me zo goed is bevallen, kan ik iedereen die in de toekomst ook aan de CBS International Business School in Keulen zijn/haar uitwisseling gaat doen aanraden deze “Dormitory” accommodatie te kiezen.

Verder: neem genoeg cash mee én probeer absoluut het brood van de bakker, dat is namelijk erg lekker! Een tip voor de stad Keulen is dat je vooral een fiets moet meenemen of huren. De stad is erg fietsvriendelijk en je komt op die manier snel op alle mooie plekjes.


top