© Hochschule Rhein-Waal
© Hochschule Rhein-Waal

Studeren aan een Fachhochschule in Noordrijn-Westfalen

Als HBO-student of als afgestudeerd mbo’er zijn er veel mogelijkheden om vlak over de grens te studeren in Noordrijn-Westfalen, de meest geliefde Duitse deelstaat onder Nederlandse studenten. Naast gerenommeerde universiteiten zijn er ook verschillende Fachhochschulen  in Noordrijn-Westfalen gevestigd. Deze Fachhochschulen  staan bekend om hun goede onderwijskwaliteit en uitstekende samenwerking met het bedrijfsleven, vergeleken met andere landen. Dit bleek in 2016 uit een groot internationaal onderzoek. Verschillen met Nederland zijn dat Fachhochschulen zich meestal specialiseren in een aantal disciplines en minder breed zijn opgezet en dat er vaak masteropleidingen worden aangeboden. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om je als student in een bepaald vakgebied te specialiseren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de financiële voordelen: in Duitsland betaal je meestal geen collegegeld, maar kun je wel je Nederlandse studiefinanciering meenemen. Hieronder stellen we enkele Fachhochschulen  in Noordrijn-Westfalen voor.

De Fachhochschule Bielefeld (Foto: Frans Hetyey)
De Fachhochschule Bielefeld (Foto: Frans Hetyey)

Fachhochschule Bielefeld 

De Fachhochschule Bielefeld biedt bijna vijftig verschillende bachelor- en masterstudies aan op het gebied van onder andere Elektrotechniek, Vormgeving, Machinebouw, Pedagogiek en Bedrijfskunde. De Fachhochschule staat bekend om praktijkgericht onderwijs en onderzoek. Er is veel uitwisseling tussen de school, lokale ondernemingen en wetenschappelijke- en culturele instituten. Daarnaast zijn veel opleidingen van de Fachhochschule Bielefeld internationaal ingesteld, waardoor er veel aanbod is voor buitenlandse studenten.

Bielefeld is een echte universiteitsstad waar rond de 30.000 studenten wonen. In de winter wordt de kerstmarkt door studenten drukbezocht en in de zomer is de Biergarten op de Klosterplatz erg aanlokkelijk. Benieuwd naar de ervaringen van een Nederlandse student? Lees over Frans Hetyey’s semester in Bielefeld

 

Fachhochschule Dortmund  

De Fachhochschule Dortmund telt meer dan 13.000 studenten en is daarmee een van de grootste hogescholen in Noordrijn-Westfalen. Toch voelt de Fachhochschule voor studenten in de praktijk vaak niet zo massaal, omdat de faculteiten zijn verspreid over verschillende locaties in de stad. De hogeschool biedt meer dan vijftig bachelor- en masteropleidingen aan, waaronder Bedrijfskunde en Informatica, maar ook Film en Architectuur.

Wonen in Dortmund is erg goedkoop, zelfs voor Duitse begrippen. De stad heeft namelijk na Bochum en Leipzig de goedkoopste kamerprijzen. Verder biedt de stad genoeg ontspanningsmogelijkheden voor studenten. In veel parken, waaronder het Westfalenpark en het Revierpark Wischlingen vinden regelmatig open-air-events plaats. Het populaire  "Juicy Beats"- festival in het Westfalenpark is hier een voorbeeld van. In de decembermaanden is de kerstmarkt in Dortmund zeker een bezoekje waard. Daar staat namelijk, volgens de stad zelf, de grootste kerstboom ter wereld! 

 

Hochschule Rhein-Waal

Vlak over de grens bij Nijmegen vind je de technische Hochschule Rhein-Waal in Kleef. De hogeschool is in 2009 opgericht en heeft dankzij haar korte bestaan een moderne uitstraling. De campus in Kleef beslaat 19 gebouwen waar ongeveer 3000 studenten lessen volgen. De Hochschule Rhein-Waal is erg  populair onder internationale studenten. Dat is ook niet zo gek, aangezien 85 procent van de opleidingen volledig in het Engels wordt aangeboden. Je kunt er in totaal 25 bachelor- en 10 masterstudies volgen, veelal op het gebied van Bedrijfskunde, Biologie, Bouwkunde en Communicatie.

Kleef biedt voldoende uitgaansmogelijkheden voor de studenten. Er is een groot aanbod van cocktailbars, cafés en discotheken. Degenen die de stad even willen ontvluchten kunnen terecht in het grensoverschrijdende natuurpark Rhein-Waal dat op initiatief van Nijmegen en Kleve is opgericht.

En meer...

Natuurlijk heeft Noordrijn-Westfalen studenten nog veel meer te bieden: hierboven staan slechts drie van de twaalf Fachhochschulen. Wat dacht je bijvoorbeeld van studeren in Aken, Bochum of Düsseldorf? Daarnaast is er ook een groot aantal kunst- en muziekacademies te vinden. Een overzicht van alle studiemogelijkheden in de Duitse deelstaat vind je hieronder. Nog meer details over studeren in Noordrijn-Westfalen kun je in vinden op de website van het ministerie van cultuur in Noordrijn-Westfalen inclusief een interactieve kaart en/of gebruik onze interactieve kaart om te kijken welke studies precies waar worden aangeboden.


top