Bastiaan Cnossen
Bastiaan Cnossen

Studeren aan een universiteit in Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is onder Nederlandse studenten één van de meest populaire studiebestemmingen in Duitsland. Dat is ook niet zo vreemd. De deelstaat grenst aan Nederland, de (studie)kosten zijn in vergelijking met Nederland laag en er zijn veel gerenommeerde universiteiten. De keuze is echt enorm: in Noordrijn-Westfalen vind je 72 onderwijsinstellingen die bijna 4.000 (!) verschillende studies aanbieden. Daarnaast zijn er nog eens meer dan 150 onderzoeksinstituten gevestigd. Hieronder stellen we enkele universiteiten voor.

Westfälische Wilhelms-Universität Münster

De Westfälische Wilhelms-Universität in Münster is zeer geliefd onder Nederlandse studenten en behoort tot de top drie van favoriete studiebestemmingen in Duitsland. Studenten zijn in Münster ondergebracht in verschillende instituten, verspreid over meer dan 200 locaties in de stad. Hierdoor is geen sprake is van een massale leerfabriek. Bovendien zijn alle locaties gemakkelijk met de fiets te bereiken: Münster is een echte fietsstad.

Uniek is het studiecentrum Haus der Niederlande dat zich volledig richt op Nederland en nauw samenwerkt met de Radboud Universiteit in Nijmegen. Studenten kunnen er vakken volgen over onder andere de verschillen tussen Nederland en Duitsland. Ook is er veel uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse docenten.

 

Universität zu Köln

De Universiteit zu Köln, opgericht in 1388, is niet alleen een van de oudste universiteiten van Duitsland, maar staat ook in de top drie van meest populaire Duitse universiteiten onder Nederlandse studenten.

In Keulen werken meer dan 500 professoren bij ruim 100 studies, waardoor er altijd wel een opleiding is die je aanspreekt. Mocht je rechten of geneeskunde studeren dan is de Universität zu Köln een absolute aanrader: in het bijzonder de faculteiten geneeskunde en rechten genieten wereldwijd veel aanzien. De universiteit is ook erg internationaal: er zijn samenwerkingsverbanden met meer dan 260 buitenlandse universiteiten en één op de tien studenten in Keulen komt uit het buitenland. Het studentenleven in Keulen bruist: populaire evenementen die je niet mag missen zijn bijvoorbeeld het vuurwerkspektakel Rhein in Flammen, het Summerjam Festival en natuurlijk het carnavalsfeest.

Studenten aan de RWTH Aachen (Foto: Peter Winandy)
Studenten aan de RWTH Aachen (Foto: Peter Winandy)

Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen

De Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken ligt vlakbij over de grens bij Maastricht. De RWTH Aachen staat hoog aangeschreven op het gebied van natuurwetenschappen en techniek en behoort op dat gebied zelfs tot de besten ter wereld. De meeste bachelor- en masteropleidingen worden in het Duits gegeven, maar er zijn ook twaalf Engelstalige studies. Bovendien geldt slechts voor een paar masters een toegangsbeperking (Numerus Clausus of NC).

Hoe zit het met de stad zelf? Aken heeft een schitterende binnenstad, waar talrijke gezellige kroegjes en cafés te vinden zijn. Als een echte studentenstad met 50.000 studenten, is het uitgaansleven sterk georiënteerd op deze doelgroep. Vaak kun je gebruik maken van scherpe studentenkortingen. Verder biedt de RWTH ook talloze activiteiten aan, waaronder stedentripjes en skireizen.

En meer...

Natuurlijk heeft Noordrijn-Westfalen studenten nog veel meer te bieden: hierboven staan slechts drie van de twaalf universiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Dortmund, Bochum of Düsseldorf? Daarnaast is er ook een groot aantal Fachhochschulen en kunst- en muziekacademies te vinden. Een overzicht van alle studiemogelijkheden in de Duitse deelstaat vind je hieronder. Nog meer details over studeren in Noordrijn-Westfalen kun je in dit factsheet nalezen. Gebruik onze interactieve kaart om te kijken welke studies precies waar worden aangeboden. 

Bron: www.wissenschaft.nrw.de
Bron: www.wissenschaft.nrw.de

top