Sid Maibach
Sid Maibach

''Bonn is zeker de moeite waard''

Sid Maibach studeerde Wiskunde als masterstudie in Bonn. Hiervoor had hij een DIA-stipendium ontvangen

 

Hoe heb je studeren in Bonn ervaren?

Studeren in Bonn beviel me erg goed! Het is een erg mooie stad om te wonen en studeren. Ik heb wel wat verschillen gemerkt met mijn bachelor in Leiden, in Bonn specialiseren de bachelor-studenten zich bijvoorbeeld eerder. Hierdoor waren alle vakken negen ECTS in plaats van zes. Ook hadden we meer les,wekelijks twee colleges per vak. Hierdoor lag het niveau hoog. Dat zag ik niet als een hindernis. Ik ben juist tevreden dat ik een uitdagende master gekozen heb!

Wat mijn studiegenoten betreft, heb ik vooral vrienden gemaakt onder de internationale masterstudenten. We waren tegelijkertijd in Bonn aangekomen en hebben ook gezamenlijk de stad en omgeving verkend. Iedereen is naar Bonn gekomen om veel wiskunde te leren, dit is dan ook waar de gesprekken vaak over gingen. Zo werkten we in onze pauzes aan wiskunde grappen;  ‘Q:how do you call it when you bring predrinks to the party? A: Drinkification’. Dit was altijd erg gezellig!

Ik heb ook gemerkt dat er wat meer afstand was tussen de studenten en docenten dan in Nederland. Dat komt waarschijnlijk doordat de colleges voor wiskunde in Bonn nogal groot waren. Maar waren de docenten altijd bereid individuele vragen in de pauzes te beantwoorden.

Heb je goed je weg kunnen vinden in Bonn?

Zeker! Voordat ik in Bonn ging studeren, heb ik eerst met een paar vrienden de stad verkend. Ik merkte gelijk dat het niet moeilijk was de weg te vinden in het centrum en rond de universiteit. Het heeft wel even geduurd voordat ik alle wijken rond het centrum leerde kenen.

Wat is je vooral bevallen aan het studeren in Bonn?

Misschien was de grootste aanwinst van mijn dagelijks leven in Bonn de mogelijkheid ‘s middags in de mensa een warme maaltijd te eten. Er is veel keuze en variatie aan eten met goede vegetarische opties en je betaalt tussen één en vier euro voor een maaltijd. Ik kan niet begrijpen dat dit aan Nederlandse universiteiten niet de standaard is. De mensa bespaarde me doordeweeks een hoop tijd en zorgde ervoor dat ik met plezier in het weekend de tijd nam om iets bijzonders te koken.

Ook zijn er veel leuke musea in Bonn. Mijn favorieten zijn het Kunst Museum Bonn met zijn wisselende tentoonstellingen en het Deutsche Museum, over natuurwetenschap met de bijzonderheid dat de tentoongestelde historische experimenten en technieken tot in het heden doorlopen. Deze musea zou ik zeker aanraden!

Heb je nog meer tips?

Het is de moeite waard het theaterprogramma in de gaten te houden. Het aanbod is namelijk zeer breed en in het begin van het semester was er een actie waardoor je als student voor maar drie euro naar een voorstelling kon gaan. Hier heb ik graag gebruik van gemaakt.

Wat ook een handige tip is als je net in Bonn komt wonen, is de rommelmarkt in het stadspark Rheinaue, hier is van alles te koop voor een betaalbare prijs. Ideaal voor studenten dus!


top