Foto DIA
Foto DIA

“Veel nieuwe vrienden en een goede sfeer”

Pieter Broos is na zijn bacheloropleiding International Food Business aan de Aeres Hogeschool in Dronten in 2017 verder gaan studeren in Duitsland. Hij doet de master Agriculture and food economics (AFECO) aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn.

Wat waren de grootste verschillen tussen studeren in Nederland en Duitsland?

Gedurende het eerste semester van mijn master in Bonn ben ik meermaals verrast door de verschillen ten opzichte van mijn bachelor in Nederland. De masteropleiding hier in Duitsland is theoretischer, met een klassiekere aanpak van de lessen. Dat betekent luisteren en aantekeningen maken tijdens colleges, zonder veel interactieve elementen. We hebben hier maar zelden tussentijdse toetsen. Een heel semester aan lesstof komt terug in één examen.  

Een ander duidelijk verschil met Nederland is de mentaliteit van studenten. Duitse studenten zijn vaak wat minder flexibel in het oplossen van problemen. Ze hebben daarentegen wel een onberispelijke voorbereiding. De bekende ‘zesjes-cultuur’ van Nederland is hier absoluut niet aan de orde.

Hoe is het om in Bonn te wonen?

Tot nu toe is het een erg leuke ervaring om in Duitsland te wonen. De Duitsers waarderen mijn interesse in hun land, cultuur en taal. Ook buiten de colleges om heb ik veel tijd doorgebracht met medestudenten. Als ontspanning keek ik met mijn vriendengroep (allemaal AFECO studenten) regelmatig samen naar series of films, we speelden spelletjes of we gingen samen op stap om nieuwe kroegen te ontdekken onder het genot van verschillende Duitse bieren. Het leven in Duitsland is over het algemeen niet veel duurder dan in Nederland. De voedselprijzen zijn ongeveer gelijk en hetzelfde geldt voor een biertje tijdens het stappen.

Welke praktische voorbereidingen zijn nodig om in Bonn te gaan studeren?

Na mijn aankomst in Duitsland lag de focus in eerste instantie op bureaucratie, bijvoorbeeld bij het inschrijven voor mijn vakken aan de faculteit. Dit proces was soms ingewikkeld, maar gelukkig hielpen de studenten elkaar daarmee.

Verder was het ook verplicht om je in te schrijven bij de gemeente. Het duurde erg lang om een afspraak te kunnen maken en je moest veel voorbereiden. Op de dag zelf was ik gelukkig snel aan de beurt.

Hoe kun je het beste een kamer vinden in Bonn?

Dit vormde absoluut de grootste uitdaging in het proces. Bonn is zeer in trek bij studenten en er is een tekort aan kamers. Zelf heb ik veel tijd en energie gestoken in het vinden van een kamer en zelfs de Duitslanddesk telefonisch gecontacteerd voor advies. Na veel berichten sturen en kamers bezoeken, vond ik uiteindelijk mijn kamer. Ik woon vlakbij de universiteit, de reistijd is slechts 15 minuten naar mijn faculteit. De huurprijs van mijn kamer ligt vrij hoog, maar dankzij het DIA-Stipendium kon ik het betalen. Nadat ik de kamer eenmaal had bemachtigd voelde ik me direct thuis in Bonn. Een leuke huisgenote, veel nieuwe vrienden en een goede sfeer.

Heb je tips voor studenten die naar Duitsland willen?

Allereerst wil ik graag zeggen dat een studieverblijf in Duitsland absoluut aan te raden is. Het is een persoonlijke verrijking en een mogelijkheid jezelf op veel vlakken beter te leren kennen en te verbeteren.

Ik raad andere studenten die naar Bonn willen aan om ruim voor het begin van het semester al te vertrekken. Zo vind je gemakkelijker een kamer en kun je gemakkelijker dingen regelen voor je studie (vaak met strenge deadlines). Bovendien is het handig om meteen sociale contacten op te doen, medestudenten of tweedejaars hebben vaak goede tips. Verder kun je zo ook vroeg de stad beter leren kennen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik focus me nu eerst op de examens die voor de deur staan. Ik verwacht dat de toetsen erg pittig voor mij gaan zijn. Enerzijds door het Duitse systeem waarbij een heel semester aan lesstof terug komt in één examen, anderzijds door mijn stap van het HBO naar dit hoge universitaire niveau. Verder heb ik me al aangemeld voor een studiereis vanuit de opleiding voor het volgende semester. Een mooie kans om mijn horizon te verbreden.

Na mijn studie verwacht ik zeker terug te keren naar Duitsland, zij het recreatief of zakelijk. Het is een land waar ik mij erg snel thuis heb gevoeld en waar de nadelen opgeheven worden door een goede levensstandaard met aangename mensen.


top