Foto DIA
Foto DIA

"Je openstellen voor alles en iedereen"

Janna Kamphof studeert twee semesters aan de Universität Leipzig.

Mijn hart klopt in mijn keel. Wat als ik ze niet herken? Wat als ik verdwaal? Die ochtend ben ik in een nog slapend Leipzig met de bus uit Amsterdam aangekomen. Nu loop ik door het Friedenspark, op zoek naar andere Erasmusstudenten die een BBQ hebben georganiseerd. Al mijn angst en twijfel is verdwenen als ik even later in het gras zit te lachen met studenten uit alle delen van de wereld. Dat is alweer ruim vijf maanden geleden. Nog vaak denk ik aan deze dag terug, toen ik veel van mijn huidige goede vrienden heb leren kennen. Deze ervaring herinnert mij er bovendien aan om je altijd gewoon open te stellen voor alles en iedereen. Juist daardoor heb ik veel bijzondere mensen ontmoet en interessante plekken ontdekt.

Studeren in Duitsland

Al sinds ik op de middelbare school een bevlogen docent Duits had en een uitwisseling naar Duitsland deed, wilde ik ooit in Duitsland gaan studeren. Ik ging Taal & Communicatie in Amsterdam studeren en volgde daarbij een jaar taalvaardigheidsvakken Duits. Toen ik in mijn eerste jaar aan de UvA ontdekte dat ik een minor in het buitenland kon volgen, heb ik er alles aan gedaan om naar Duitsland te kunnen gaan. Ik volgde mijn derdejaarsvakken in mijn tweede jaar, spaarde extra geld en vroeg veel informatie aan bij Duitse universiteiten. Toen ik op de website van het Institut für Kommunikations- und Medienwissenschaft in Leipzig terechtkwam, wist ik meteen dat ik daarheen wilde. Ik heb een grote interesse voor schrijven, journalistiek en public relations. Dat er in Leipzig een studie is die daarop perfect aansluit, was gewoon een droom die uitkwam. Hoe gaaf Leipzig is, wist ik toen nog niet.

Betaalbare studentenkamer

Mijn studentenkamer vond ik via Studentenwerk Leipzig, een organisatie die zich met sociale zaken voor studenten bezighoudt. Zij beheren onder andere verschillende studentenflats verspreid over Leipzig, waar je je als internationale student ook voor kan aanmelden. Ik had het geluk een fijn appartementje midden in de stad te krijgen. De huur is goed betaalbaar, zeker als je die vergelijkt met veel Nederlandse steden, en binnen tien minuten ben ik met de fiets op de universiteit.

Detail van mijn kamer
Detail van mijn kamer

Kritische Einführungswochen

Al tijdens mijn eerste dagen in Leipzig, ontdekte ik hoe bijzonder de stad is. Naast een ‘normale’ welkomstweek voor buitenlandse studenten, vonden ook de ‘Kritische Einführungswochen’ plaats. Twee weken lang werden er op en rond de universiteit allemaal lezingen, workshops en rondleidingen met een kritisch tintje georganiseerd. Zo deed ik een workshop om mijn mobiele telefoon beter te beschermen en volgde ik met Duitse studenten een rondleiding over gentrificatie in Leipzig. Een bijzondere ervaring, waarbij ik interessante mensen leerde kennen. Zo’n ‘kritische entreeweek’ zou ook de Universiteit van Amsterdam niet misstaan.

Vooraanzicht van de universiteit
Vooraanzicht van de universiteit

Deelcultuur

Dit was bovendien mijn eerste kennismaking met de geëngageerde en soms zelfs activistische kant van de Leipziger studenten. De studenten zijn zich hier bewust van sociale problemen, de manier waarop we met het milieu omgaan en dat niet iedereen het even goed heeft. Een klein voorbeeld: afval scheiden doen studenten hier actief en spullen, voedsel en informatie worden met elkaar gedeeld. Delen doen overigens niet alleen studenten, maar alle bewoners van Leipzig. Er zijn zelfs Facebookgroepen waarin spullen en voedsel worden weggegeven. Voor mijn verjaardag had ik extra bekers nodig. In plaats van meteen naar de winkel te rennen, deed ik een oproepje in de Facebookgroep Free Your Stuff Leipzig. De dag erna kon ik tien kopjes bij iemand ophalen. Na mijn verjaardag gaf ik ze weer door aan een stel dat net ging samenwonen. Ik vind deze deelcultuur erg bijzonder. Bovendien ben ik daardoor op plaatsen gekomen waar ik anders nooit terecht zou komen.

Negen vakken

Behalve de stad ontdekken en nieuwe mensen leren kennen, heb ik ook flink gestudeerd. Ik volgde maar liefst negen vakken aan de Universität Leipzig, onder andere over communicatiemanagement, journalistiek en het mediasysteem in Duitsland. In de hoeveelheid vakken zat meteen het grootste verschil met mijn studie Taal en communicatie in Amsterdam. Aan de UvA volgen studenten Taal en Communicatie tussen de twee en vier vakken per blok. Een blok duurt zeven weken en daarna is de tentamenweek. In Leipzig duurt een semester ongeveer vier maanden en daarna maak je over alle vakken tentamens. Sommige vakken kon ik gelukkig al met een presentatie of essay afsluiten, maar toch viel het me zwaar alle stof van vier maanden te leren. Het grote voordeel van dit systeem is echter wel dat je een langere periode met een thema bezig bent. Bovendien werk je langer met dezelfde studenten samen, waardoor je makkelijker een band opbouwt.

Met vrienden in Dresden
Met vrienden in Dresden

Duitse vrienden

Want in contact komen met in Duitsland geboren studenten, dat was nog niet zo makkelijk. In de eerste paar colleges stelde ik veel vragen aan de klasgenoten die naast me zaten. Ze waren vriendelijk en behulpzaam, maar een echt gesprek ontstond er nooit. Tot ik een presentatie moest houden met twee Duitse studiegenoten. Ik denk dat ze op dat moment zagen dat ik ook echt wel naar Leipzig was gekomen om te studeren en niet zoals sommige andere Erasmusstudenten om alleen maar te feesten. Ik ben blij dat ik ook Duitse vrienden heb. Met Erasmusstudenten contact maken is makkelijk. Iedereen is alleen gekomen en op zoek naar vrienden. Maar je komt al gauw in de ‘Erasmusbubbel’ terecht: feestjes, leuke dingen doen, elkaars land en cultuur leren kennen. Hoe leuk dat ook is, ik was toch naar Leipzig gekomen om Duitsland te leren kennen. Door mijn Duitse vrienden krijg ik een betere kijk op het Duitse studentenleven.

Met vrienden in de Sächsische Schweiz
Met vrienden in de Sächsische Schweiz

Nog een semester in Leipzig

Het zijn al deze fantastische ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat ik mijn Erasmusperiode met een semester verlengd heb. Omdat ik afgelopen semester het DIA-Stipendium heb ontvangen, heb ik nog niet al mijn spaargeld hoeven gebruiken. Daardoor was de keuze om nog een halfjaar te blijven snel gemaakt. Ik ben blij dat ik een extra tijd heb om meer interessante vakken te volgen, mijn communicatieve vaardigheden in het Duits te verbeteren en Leipzig in de zomer te leren kennen. Die communicatieve vaardigheden zullen bij een toekomstige baan als communicatiespecialist bij een Duits bedrijf of Duitse NGO goed van pas komen. Want een baan in Duitsland zie ik na deze geweldige ervaring in Leipzig zeker zitten.

Over mijn ervaringen in Leipzig schrijf ik zo af en toe ook op mijn persoonlijke blog ‘Janna’. Bovendien deel ik daar tips over stad en de omgeving. Zo verklap ik bijvoorbeeld waar je een prachtig uitzicht over Leipzig hebt en waar je lekkerste chocolademelk drinkt. Benieuwd? Neem eens een kijkje op www.jannakamphof.nl.


top