RWTH Aachen, Hauptgebäude © Hendrik Brixius
RWTH Aachen, Hauptgebäude © Hendrik Brixius

Populair en hoog aangeschreven

Studeren in Aken aan de RWTH

De populairste Duitse universiteit onder Nederlandse studenten ligt net over de grens, de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken. Met 38.000 studenten is de universiteit groter dan welke Nederlandse universiteit dan ook en een van de grotere in Duitsland. De universiteit heeft een uitstekende reputatie en behoort wat betreft natuurwetenschappen en techniek tot de beste ter wereld. Bij alle drie rondes van de Exzellenzinitiative, waarbij de Duitse overheid extra geld aan de beste universiteiten van het land ter beschikking stelt, was deze universiteit deel van de groep uitverkorenen. Op de gebieden werktuigbouwkunde, scheikunde, chemical engineering en materiaalkunde staat de universiteit volgens de prestigieuze Britse QS World University Rankings in de top-50 wereldwijd. De universiteit heeft negen faculteiten: zeven in de technische en natuurwetenschappen en daarnaast de faculteiten geesteswetenschappen en economie. Er zijn 66 verschillende bacheloropleidingen en 66 masters, waarvan 10 Engelstalig. Slechts vier masters hebben een toegangsbeperking op basis van een cijfergemiddelde (Numerus Clausus of NC).

De stad Aken ligt bij Zuid-Limburg net over de grens. Ze is eeuwenoud met een mooie binnenstad en een Domkerk die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Er wonen zo’n 240.000 mensen waaronder ongeveer 50.000 studenten. In geen enkele Duitse stad zijn zoveel cafés en bars per inwoner te vinden als hier. Ondanks de vele studenten in de stad zijn kamers er niet duur. Kamers in een Studentenwohnheim (studentenhuis) zijn er al vanaf 160 euro en ook voor een kamer in een WG betaal je veel minder dan in veel andere Duitse en Nederlandse steden.

© RWTH Aachen, foto: Peter Winandy
© RWTH Aachen, foto: Peter Winandy

Studereninaken.nl

Op de website studereninaken.nl vind je alle informatie over studeren aan de RWTH. De website is opgezet door de studentenvereniging voor Nederlandse studenten aan de RWTH, K.A.V. Alcuinus. De vereniging heeft als doel het aantal Nederlanders aan Akense hogeronderwijsinstellingen te vergroten. Alcuinius wil dit bereiken door middel van voorlichtings- en reclamecampagnes in Nederland. Naast universitaire studenten van de RWTH, wil Alcuinius hierbij ook HBO-studenten van de FH Aachen betrekken. De leden geven voorlichtingscampagnes op middelbare scholen en delen infomateriaal uit in een huisstijl die refereert aan de Nederlandse vlag (wit-blauw-oranje).

Op deze wijze doen zij aan ‘klantenbinding’ op jonge leeftijd, in de hoop dat de scholieren deelnemen aan een zogenaamde meeloopdag, waar zij zonder verdere verplichtingen gebruik van kunnen maken. De begeleiding bij zo’n meeloopdag is vaak op maat gemaakt, met uitgebreide en studie-specifieke informatie. Op de site vind je een uitgebreid portret van de universiteit en veel praktische informatie, o.a. over de aanmeldingsprocedure en de stad. De website geeft ook een indicatie van de besparingen die je maakt als je in Aken in plaats van in Nederland studeert.

 

Ervaringen: "Het studentenleven in Aken is super"

Interview met Benjamin Bädorf, die de bacheloropleiding werktuigbouwkunde aan de RWTH in Aken volgde. Hieronder vertelt hij over zijn ervaringen.

Waarom heb je ervoor gekozen om in Aken te gaan studeren?

Ik wist eigenlijk helemaal niets van studeren in Aken totdat er een groep Nederlandse studenten van Alcuinus op mijn middelbare school kwam om te vertellen over Aken en over de RWTH. Toen pas merkte ik dat Aken een goed alternatief is voor studeren in Nederland, vooral omdat het er veel goedkoper is en een heel hoog niveau van onderwijs kent.

Had je moeite met het Duits?

Eigenlijk is de Duitse taal het kleinste probleem van studeren in Aken. Nou zijn mijn beide ouders weliswaar leraren Duits, maar een vriend van Alcuinus kende bijvoorbeeld helemaal geen Duits en wist zich ook na twee maanden moeiteloos verstaanbaar te maken. Colleges volgen in het Duits heb je dan ook redelijk snel onder de knie.

Hoe is je woonsituatie in Aken?

Ik woon alleen in een kamer van 30m² voor 280 euro per maand. Daarbij heb ik ook een eigen badkamer en keuken. Dat is al met al dus een stuk goedkoper dan hier in Nederland waar je al gauw twee keer zoveel betaalt voor ongeveer hetzelfde.

Wat kost studeren in Aken en hoe is de kwaliteit van onderwijs?

Ook de studie is een stuk goedkoper dan in Nederland. Hier betaal je zo’n 500 euro voor een heel jaar in vergelijking met 1700 euro in Nederland. Daarbij zijn de studieboeken ook veel goedkoper dan in Nederland – de docenten schrijven zelf een soort handboek voor een college dat meestal voor ongeveer 10 euro door de studenten kan worden aangeschaft.

Het niveau van werktuigbouwkunde aan de RWTH is enorm hoog. Het staat volgens mij op nummer 17 van beste studies wereldwijd. Bijna niemand haalt zijn bachelor dan ook binnen de 3,5 jaar die ervoor staat. Dat betekent echter niet dat er een zesjescultuur heerst aan de RWTH. Iedereen wil zijn vakken echt wel in één keer halen, maar het niveau is gewoon heel hoog. Dat je het niet in 3,5 jaar haalt is dan ook niet erg.

Hoe ervaar je de relatie met de Duitse docenten?

De verhouding tussen docent en student is in Duitsland een stuk hiërarchischer dan in Nederland. Zo heb ik nog nooit direct met een professor contact gehad, maar altijd met een assistent of een HiWi [Hilfswissenschaftler, een soort student-assistent, red.]. Zelfs de HiWi’s onderling spreken elkaar met ‘u’ aan.

Hoe is het studentenleven in Aken?

Het studentenleven in Aken is super. Er zijn 50.000 studenten op een totale bevolking van 170.000. Daarmee is het een echte studentenstad die uitpuilt van de bars en restaurantjes. Een halve liter bier kost er maar drie euro en dat is bovendien de standaardmaat.

Hoe zie je je toekomst?

De master is waar hier het grote voordeel in zit. Die wil ik dus ook hier gaan volgen. Dat voordeel komt vooral door het grote budget dat de universiteit besteedt aan onderzoek. De RWTH heeft in totaal 700 miljoen per jaar aan budget tot haar beschikking. Waar vind je dat in Nederland? Niet. Een vriend van mij studeerde scheikunde en deed onderzoek naar een bepaald soort moleculen. Hij had daar echter wel een speciaal soort laser voor nodig. Kosten: 150.000 euro. Wat denk je? Twee weken later stond dat ding op het instituut.

Als ik later iets met onderzoek wil blijven doen lijkt het me dan ook zeer interessant om na mijn studie in Duitsland te blijven. Anderzijds heeft Nederland allerlei sociale voorzieningen beter voor elkaar, dus echt zeker weet ik het nog niet.

Bekijk hier ook de item 'Toll! Studeren in Duitsland' van Editie NL (30 oktober 2013), waarin Benjamin nog méér vertelt over het studentenleven in Aken.
 


top