DAAD-beurs voor zomercursus in Duitsland

© Universität Bonn, foto: Barbara Frommann

Heb jij al plannen voor komende zomer? Misschien is een zomercursus in Duitsland iets voor jou. Dit biedt je de gelegenheid om naast de taal ook de cultuur van het land én meer over je vakgebied te leren. Er zijn veel hogescholen en universiteiten die taal- en cultuurcursussen, maar ook interessante vakinhoudelijke cursussen aanbieden. Wat dacht je van thema’s als Achitecture in Berlin en Filmkultur in Deutschland? De cursussen duren twee tot zes weken en worden overal in Duitsland aangeboden. Op de website van de DAAD vind je het gehele aanbod van Duitse zomer- en wintercursussen.

Wat houdt de​ze beurs in?

De DAAD verstrekt beurzen voor Nederlandse studenten die voor een cursus naar Duitsland gaan. Bij de selectie spelen vooral je studieresultaten, motivatie en je niveau van het Duits een rol. De officiële titel van de beurs is Hochschulsommerkurse in Deutschland für ausländische Studierende und Graduierte. Deze beurs bedraagt een eenmalige bijdrage van 1061 euro. 

Deze beurs is bedoeld voor studenten van bachelor- en masterprogramma’s die minstens twee jaar van hun programma hebben voltooid (bij start van de cursus) die een zomercursus van minstens 18 cursusdagen in Duitsland gaan volgen. Hierbij kan het gaan om zowel taal- en cultuurcursussen als vakinhoudelijke cursussen aan Duitse universiteiten of taalinstituten. De prijzen van zomercursussen liggen tussen de 500 en 1.000 euro. Je kunt met de beurs dus een groot deel van je uitgaven dekken. Daarnaast omvat de beurs een onkostenvergoeding voor je zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.

Let op! De deadline is al op 1 december voor een cursus in de zomer van het daaropvolgende jaar. Houdt er rekening mee dat je tijdens de cursus ingeschreven dient te staan bij een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Daarnaast moet je voor een Duitstalige cursus een voldoende niveau Duits hebben om de lessen goed te kunnen volgen. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Aanmelden

Als je je wilt aanmelden, moet je de volgende documenten inleveren in het Duits of Engels:

  • Online aanvraagformulier
  • CV
  • Motivatiebrief
  • Aanbevelingsbrief van een docent
  • Bachelorbul (indien van toepassing)
  • Overzicht studieresultaten van de laatste twee jaar
  • Bewijs van je niveau Duits/Engels (indien van toepassing)

Het aanmeldformulier kun je vinden op het DAAD-Portal. Daar moet je alle documenten ook uploaden. Een uitdraai van het papieren dossier (application summary) stuur je vervolgens per post op naar de Nederlandse organisatie Nuffic, klik op de link voor meer informatie over de precieze aanmeldingsprocedure. Daarnaast stuur je, ook per post, een verzegelde envelop met daarin de aanbevelingsbrief van een docent mee. Bij vragen kun je direct contact opnemen met de contactpersoon bij Nuffic voor deze studiebeurs: Louis Helstone, cv@nuffic.nl.

Meer informatie

Bovenstaande informatie vind je ook in ons overzicht van DAAD-beurzen voor Nederlanders 2020 (pdf). Handig om uit te printen!

Heb je interesse? Kijk dan voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders.

Bij vragen over deze beurs kun je terecht bij de Nederlandse DAAD-Lektor: Roswitha Dickens. Zij is werkzaam bij de Duitslanddesk en te bereiken via het e-mailadres r.dickens@uva.nl. 

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig. 


top