DAAD-beurs voor zomercursus in Duitsland

© Universität Bonn, foto: Barbara Frommann

Heb jij al plannen voor komende zomer? Misschien is een zomercursus in Duitsland iets voor jou. Dit biedt je de gelegenheid om naast de taal ook de cultuur van het land én meer over je vakgebied te leren. Er zijn veel hogescholen en universiteiten die taal- en cultuurcursussen, maar ook interessante vakinhoudelijke cursussen aanbieden. Wat dacht je van thema’s als Achitecture in Berlin en Filmkultur in Deutschland? De cursussen duren twee tot zes weken en worden overal in Duitsland aangeboden. Op de website van de DAAD vind je het gehele aanbod van Duitse zomer- en wintercursussen.

Wat houdt de DAAD-beurs voor zomercursussen in?

De DAAD verstrekt beurzen van 1.061 euro voor Nederlandse studenten die voor een cursus naar Duitsland gaan. Bij de selectie spelen vooral je studieresultaten, motivatie en je niveau van het Duits een rol. De officiële titel van de beurs is Hochschulsommerkurse in Deutschland für ausländische Studierende und Graduierte. Het gaat bij deze beurs om een eenmalige bijdrage van 1.061 euro. 

Deze beurs is bedoeld voor studenten van bachelor- en masterprogramma’s die minstens twee jaar van hun programma hebben voltooid (bij start van de cursus) die een zomercursus van minstens 18 cursusdagen in Duitsland gaan volgen. Hierbij kan het gaan om zowel taal- en cultuurcursussen als vakinhoudelijke cursussen aan Duitse universiteiten of taalinstituten. De prijzen van zomercursussen liggen tussen de 500 en 1.000 euro. Je kunt met de beurs dus een groot deel van je uitgaven dekken. Daarnaast omvat de beurs een onkostenvergoeding voor je zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.

Let op! De deadline is al op 1 december voor een cursus in de zomer van het daaropvolgende jaar. Houdt er rekening mee dat je tijdens de cursus ingeschreven dient te staan bij een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Daarnaast moet je voor een Duitstalige cursus een voldoende niveau Duits hebben om de lessen goed te kunnen volgen. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Aanmelden

Als je je wilt aanmelden, moet je de volgende documenten inleveren in het Duits of Engels:

  • Online aanvraagformulier
  • CV
  • Motivatiebrief
  • Aanbevelingsbrief van een docent
  • Bachelorbul (indien van toepassing)
  • Overzicht studieresultaten van de laatste twee jaar
  • Bewijs van je niveau Duits/Engels (indien van toepassing)

Het aanmeldformulier kun je vinden op het DAAD-Portal. Daar moet je alle documenten ook uploaden. Een uitdraai van het papieren dossier (application summary) stuur je vervolgens per post op naar de Nederlandse organisatie Nuffic, klik op de link voor meer informatie over de precieze aanmeldingsprocedure. Daarnaast stuur je, ook per post, een verzegelde envelop met daarin de aanbevelingsbrief van een docent mee. 

Meer informatie en vragen

Bovenstaande informatie vind je ook in ons overzicht van DAAD-beurzen voor Nederlanders 2021 (pdf). Heb je interesse? Kijk dan voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders.

Daarnaast houden we twee digitale spreekuren voor vragen over de DAAD-beurzen. Op woensdag 24 en maandag 29 november van 15 tot 16 uur kun je deelnemen via deze link

Voor alle vragen over deze studiebeurs kun je ook terecht per e-mail bij DAAD-Lektor Roswitha Dickens, bereikbaar via duitslanddesk-dia@uva.nl

Veelgemaakte fouten

We hebben gemerkt dat veel studenten dezelfde fouten maken bij het aanvragen van een beurs voor studie of onderzoek in Duitsland. Kijk de onderstaande video om erachter te komen hoe je de vijf meestgemaakte fouten bij het aanvragen van een studiebeurs voorkomt. 

Nog even rustig nalezen? Download hier de informatie uit de video als pdf-bestand.

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig. 


top