Foto DIA
Foto DIA

"Door de DAAD-beurs hoef ik niet te lenen voor mijn master"

Interview met Meeke Roet die sinds 2015 de Master of Science Economics aan de Universität Bonn volgt.

Hoe kwam je erop om in Duitsland te gaan studeren?

Toen ik in mijn laatste jaar zat van mijn bachelor Bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan de universiteit Wageningen wist ik al dat ik mijn master graag in het buitenland wilde gaan volgen. Omdat het sociale leenstelsel dat jaar inging, wist ik dat ik voor mijn master geen basisbeurs meer zou ontvangen. In eerste instantie keek ik om financiële redenen naar Duitsland, omdat ze daar geen collegegeld hebben. Daarnaast leek het me leuk en nuttig om Duits te leren, want ik hou van talen. Daarbij komt natuurlijk dat het hoger onderwijs in Duitsland goed staat aangeschreven en specifiek in mijn vakgebied de Universität Bonn een goede reputatie heeft. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om hier in Bonn de Engelstalige Master of Science "Economics" te gaan doen.

Je ontvangt een beurs van de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst). Hoe heb je dat aangepakt?

Je moet je op tijd oriënteren om zo'n masterbeurs van 750 euro per maand aan te vragen. De deadline is al op 1 december het jaar vóór je gaat beginnen met je studie. Je moet voor die deadline al gekozen hebben voor drie mogelijke studieprogramma’s die je in Duitsland wilt gaan doen. Ik kwam er zelf relatief laat achter dat deze beurs bestond, ergens begin november, toen moest ik alles nog uitzoeken. Het is best veel papierwerk, de DAAD wil veel van je hebben, en ik zat op dat moment ook nog eens voor mijn studie in China, wat het allemaal nog iets ingewikkelder maakte. Gelukkig kon ik via de mail contact opnemen met de medewerkers van de DAAD, die goed meedachten en best flexibel waren. Daardoor was één maand uiteindelijk genoeg tijd om de aanvraag rond te krijgen. In april dat jaar daarop kreeg ik bericht dat ik de beurs kreeg toegekend, daar was ik heel blij mee!

Uitzicht op de berg bij kasteel Drachenfels, vlakbij Bonn (Foto: Meeke Roet)
Uitzicht op de berg bij kasteel Drachenfels, vlakbij Bonn (Foto: Meeke Roet)

Wat houdt de DAAD-beurs precies in?

Ik kreeg de beurs in eerste instantie voor één jaar toegekend. Na het opsturen van een aantal documenten dat jaar werd hij vervolgens verlengd voor het tweede jaar van mijn master. Omdat ik maar 260 euro per maand betaal voor mijn kamer, houd ik met de beurs van 750 euro per maand genoeg geld over om van te leven. Ik hoef dus geen geld bij te lenen van DUO. Naast de maandelijkse bijdrage wordt verwacht dat je deelneemt aan een jaarlijkse conferentie voor alle DAAD-Stipendiaten in Duitsland. Je kunt hierbij kiezen uit vijf verschillende Duitse steden en thema’s. Ik ben zelf in Frankfurt geweest met zo’n 500 andere studenten. Daar hebben we workshops gevolgd en de stad ontdekt. En aan het begin van mijn studie heb ik deelgenomen aan een introductiebijeenkomst van DAAD-Stipendiaten uit de regio. Hier heb ik meteen een paar studiegenoten leren kennen. Ik sta nu ook nog op de mailinglijst van de DAAD hier in de buurt, waarmee bijvoorbeeld gezamenlijke uitstapjes worden aangekondigd. Ten slotte is je zorgverzekering bij de DAAD-beurs inbegrepen en kun je in de zomer voor het begin van je studie een taalcursus volgen. Ook voor latere Duits-cursussen kun je bij de DAAD een vergoeding aanvragen.

Hoe bevalt het studentenleven in Bonn?

Het bevalt me heel goed hier. Ik woon voordelig in een Studentenwohnheim van het Studierendenwerk Bonn, dit heeft de studieadviseur mij aangeraden. Toen ik in Bonn kwam wonen, kreeg ik als internationale student voorrang op Duitse studenten voor zo een kamer. Wel grappig, want studenten uit bijvoorbeeld Berlijn moeten verder naar huis reizen dan ik. Mijn kamer ligt vlak bij de Rijn en in de buurt kun je lekker hardlopen. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van cultuur, mede doordat het de voormalige regeringszetel van de BRD is. Daarnaast reis ik regelmatig naar andere steden, zoals naar Keulen hier in de buurt. Met mijn Semesterticket mag ik gratis reizen door de hele deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tussendoor ben ik ook actief als bestuurslid van NWS (Nederlandse Wereldwijde Studenten). Ik ben de secretaris van de vereniging en houd me bezig met belangenbehartiging van Nederlandse studenten die in het buitenland studeren. Hiervoor ga ik bijvoorbeeld in gesprek met medewerkers van EP-Nuffic, het Ministerie van OCW of DUO om studeren in het buitenland makkelijker te maken voor aankomende studenten.

Meeke in het Lindt-chocolademuseum in het nabijgelegen Keulen.
Meeke in het Lindt-chocolademuseum in het nabijgelegen Keulen.

Is studeren in Duitsland heel anders dan in Nederland?

Ik had vooraf het vooroordeel dat Duitsers erg bureaucratisch zijn en dat bleek eigenlijk nog erger dat ik dacht. Je bent veel aan het heen en weer slepen met papieren, vooral aan het begin van je studie. Ik heb bijvoorbeeld vijf verschillende pasjes voor de universiteit: om te printen, voor de mensa, de bibliotheek enzovoort. In Nederland gebruikte ik voor alles één studentenkaart. De omgang met medewerkers van de universiteit is ook wat formeler. Ik sprak mijn studieadviseur in Wageningen bijvoorbeeld met de voornaam aan, terwijl ik mijn adviseur hier nog steeds aanspreek met “Sie”. Als positief ervaar ik dat alles hier aan de universiteit goed geregeld is, dat is een positief cliché over Duitsers dat waar blijkt te zijn. Daarnaast vind ik het erg leuk dat iedereen hier samen ’s middags warm eet in de mensa. Dat is heel gezellig en bovendien gemakkelijk omdat je ’s avonds niet meer hoeft te koken. De verschillen wat betreft onderwijs vallen mee, al heb ik tijdens mijn bachelor veel in groepjes gewerkt, wat ze hier niet doen. 

Was het lastig om contact te maken met Duitse studenten?

Hoewel mijn studie Engelstalig is, heb ik voordat ik begon via de DAAD twee maanden lang een taalcursus Duits gevolgd in Keulen omdat ik het belangrijk vond een goed taalniveau te hebben. Mijn niveau ging tijdens die maanden heel snel omhoog, als Nederlander heb je toch veel houvast aan je eigen taal. Ik kon me dus snel verstaanbaar maken. Maar het kostte me wel moeite om daarna echt foutloos te gaan spreken. Ik heb meteen tegen alle Duitsers die ik ontmoette gezegd dat ik graag Duits wil praten om te oefenen. Mijn vriendengroep bestaat nu voor de helft uit Duitsers waardoor ik buiten mijn studie toch veel Duits spreek.

Meeke op de kerstmarkt in Bonn
Meeke op de kerstmarkt in Bonn

Heb je tips voor Nederlandse studenten die in Duitsland willen gaan studeren?

Om te beginnen een hele praktische tip: ik keek voor alle informatie over mijn studie op de Engelstalige pagina van de universiteit. Later kwam ik erachter dat er op de Duitstalige pagina nog veel meer informatie te vinden was. Dus klik toch altijd even door naar de Duitstalige informatie, ook al begrijp je misschien niet alles. Wellicht mis je anders iets! Daarnaast: begin op tijd, vooral als je kans wil maken op een beurs zoals die van de DAAD. De deadlines hiervoor zijn altijd heel vroeg. Bij mij liep alles redelijk soepel, waardoor ik de aanvraag in één maand kon afronden, maar neem liever wat meer tijd als het kan. Daarnaast hebben we bij NWS een handige functie voor Nederlanders die een studie in het buitenland overwegen: op onze website vind je een database van leden die over de hele wereld studeren, die je direct vragen kunt stellen. En ten slotte: het is echt de moeite waard om een beurs aan te vragen. Zo'n aanvraag is een paar uur werk, maar daarna heb je er twee jaar veel plezier van en kun je met een ruime vergoeding in het buitenland wonen. Ik kan het iedereen aanraden!


top