DAAD-studiebeurs voor masterstudenten in Duitsland

© Universität des Saarlandes, foto: Michael Ehrhart

De DAAD verstrekt jaarlijks studiebeurzen voor Nederlandse masterstudenten die (een deel van) hun master in Duitsland willen volgen. Hierbij gaat het om een zogenaamde culturele verdragsbeurs met de officiële titel Studienstipendien - Masterstudium für alle wissenschaftlichen Fächer. Goed gekwalificeerde afgestudeerden met een bachelordiploma of met een vergelijkbare academische graad van alle studierichtingen komen in aanmerking voor deze beurs. Voor de selectie van de beursstudenten zijn de studieresultaten en de motivatie om naar Duitsland te gaan het belangrijkste. De studiebeurs kan worden verstrekt in twee situaties:

  • Voor een volledige masterstudie aan een Duitse universiteit of Fachhochschule (hogeschool) waarbij een diploma wordt behaald aan deze Duitse instelling. De beurs geldt in dat geval voor een verblijf van 10 tot 24 maanden afhankelijk van duur van het gekozen studieprogramma. Indien je al aan je master in Duitsland begonnen bent, kun je een aanvraag doen voor het tweede jaar van je master. 
  • Voor een studiejaar in Duitsland als onderdeel van een masterstudie aan de eigen instelling in Nederland (hierbij wordt een diploma behaald aan de eigen instelling). De beurs geldt in dat geval voor een verblijf van 1 studiejaar.

In beide gevallen bedraagt de beurs 861 euro per maand. Daarnaast kan voorzien worden in een onkostenvergoeding voor de zorg-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering, een bijdrage in de reiskosten en een eenmalige studietoelage. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een maandelijkse huurkostenbijdrage, maandelijkse toeslagen voor meereizende familieleden en een bijdrage voor Duitse taalverwerving ter voorbereiding van het verblijf te ontvangen. Let op! De deadline is al op 1 december voor begin van de studie in Duitsland in september/oktober van het daaropvolgende jaar. Indien je al begonnen bent met een tweejarige master in Duitsland op het moment van de deadline kun je een aanvraag doen voor jouw tweede jaar. Meer informatie over deze beurs vind je in de database van de DAAD.

Aanmelden

Het aanmeldformulier kun je vinden op het DAAD-Portal. Daar moet je ook verschillende documenten inleveren, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Een uitdraai van het papieren dossier (application summary) stuur je vervolgens per post op naar de Nederlandse organisatie Nuffic, klik op de link voor meer informatie over de precieze aanmeldingsprocedure. Daarnaast stuur je, ook per post, een verzegelde envelop met de referentie van een docent van jouw hogeschool of universiteit mee. Bij vragen kun je direct contact opnemen met de contactpersoon bij Nuffic voor deze studiebeurs: Louis Helstone, cv@nuffic.nl.

Beurzen voor een specifieke studie

Naast bovenstaande studiebeurs zou je als student ook in aanmerking kunnen komen voor een DAAD-beurs voor een specifieke doelgroep. Kijk hiervoor op onze pagina over overige DAAD-beurzen

Meer informatie

Bovenstaande informatie vind je ook in ons overzicht van DAAD-beurzen voor Nederlanders 2020 (pdf). Heb je interesse? Kijk dan voor de officiële voorwaarden (beschikbaar in het Duits en Engels) altijd eerst in de Stipendiendatenbank van de DAAD - hier vind je ook alle overige beurzen van de DAAD voor Nederlanders.

De inhoud van deze pagina is een vertaling door de medewerkers van de DIA Duitslanddesk. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De originele Duitse en Engelse versies van de DAAD zijn geldig. 


top